RECENSIE: Black Bottle Riot - Fire

BBR
2019-04-27 Er zijn meerdere steden in Nederland die de titel “rock city” claimen, vanwege de stroom aan kwaliteits rockbands die er vandaan komen. Nijmegen valt daar ook onder met succesvolle bands als Navarone en vaandeldrager De Staat. De bluesrockformatie Black Bottle Riot heeft de Gelderse stad ook als thuisbasis en voorziet de titelpretenties van de stad van extra gewicht. Het was even stil rondom het viertal en het laatste wapenfeit III: Indigo Blues dateert alweer uit 2015. Maar nu zijn ze weer helemaal terug met het vierde studioalbum Fire.

Bij de albumopener en titelnummer ‘Fire’ lijkt de band er weer als vanouds vol in te vliegen, maar dan schotelen ze ‘Lost In Time’ voor. Het liedje doet denken aan Tom Petty en zit vol met zwierig gitaarspel. De band doet het duidelijk wat rustiger aan en schurkt wat tegen de Americana aan. Deze bedaarde houding doet de formatie goed en biedt ruimte aan voor meer subtiliteiten. Zo doet een liedje als ‘Riverflow’ zijn naam eer aan en stroomt het rustig en gestaag uit je luidsprekers, om zo alle tijd te nemen om zich in je gehoor te nestelen.

Uiteraard worden nog regelmatig de mouwen opgestroopt om de spierballen te laten rollen, getuige ‘Medicine’ en ‘Run Johnny’. Maar ook bij de laatste waart de geest van Tom Petty rond en dat geeft het ronkende rocknummer net wat meer glans. In ‘Hometown’ horen we het vertrouwde Southern Rock geluid dat de band zo goed beheerst met fijn gitaarwerk en een stomende harmonica. Bij het ouder worden van de band, hebben ze meer rust in hun donder gekregen en dat doet de muziek veel goed. Het brengt meer balans en dynamiek in de nummers die daardoor aan kracht winnen.

Zoals zo vaak loont het zich om wat gas terug te nemen en zo meer dynamiek in de muziek aan te brengen. Dat lijkt makkelijker dan het is, maar Black Bottle Riot weet dit zeer fraai toe te passen, getuige een sfeervol liedje als ‘Spirit Talker’. Of het Nijmegen de titel van “rock city” zal opleveren is niet interessant, maar de band weet zich steeds meer in de voorhoede van de Nederlandse rock te nestelen.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Black Bottle Riot Label:Sonic Rendezvous
Cover Mozes and the Firstborn - Dadcore

Mozes and the Firstborn - DadcoreEen Nederlandse band die de releaseshow van hun nieuwe album viert met de...

Cover Susanna & The Brotherhood Of Our Lady - Garden Of Earthly Delight

Susanna & The Brotherhood Of Our Lady - Garden Of Earthly Delight Susanna Wallumrød kwam voor het eerst onder de aandacht toen zij met haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT