RECENSIE: Brendan Benson - You Were Right

Benson
2013-12-15 Veel mensen zagen de supergroep The Raconteurs destijds vooral als een zijproject van Jack White. De band kende naast White echter nog een tweede frontman in de persoon van Brendan Benson. Benson en White richtten The Raconteurs op en schreven samen vrijwel alle nummers. En dat laatste is goed terug te horen aan het solowerk van Benson. You Were Right klinkt namelijk ongeveer zoals The Raconteurs zouden klinken als je de vuige bluesriffs van Jack White wegdenkt.

Voor hij The Raconteurs oprichtte bracht Benson al drie soloplaten uit en bovendien twee albums met de band The Mood Elevator. Na zijn avontuur met de supergroep ging Benson weer solo verder en You Were Right is inmiddels alweer zijn derde album na The Raconteurs. Bij het maken van ervan werd Benson bijgestaan door onder andere Ken Stringfellow (The Posies, Big Star, R.E.M.), Jon Auer (The Posies, Big Star) en Brad Pemberton (Ryan Adams And The Cardinals).

Benson bewijst op You Were Right opnieuw een uitstekende songwriter te zijn. Hij lijkt de mooie en originele melodieën zo uit zijn mouw te schudden. De twee beste songs op het twaalf nummers tellende album staan precies in het midden; track zes en zeven. Nummer zes is het soulvolle ‘I Don’t Wanna See You Anymore’, compleet met lekkere blazers en een heerlijk orgeltje. De zevende track is ‘I’ll Never Tell’. De coupletten van deze song zijn reggae-achtig en bevatten een geweldige zanglijn. In de refreinen gaat het tempo echter flink omhoog en terwijl de gitaren scheuren en de drums beuken.

De andere uitschieters op You Were Right staan eigenlijk allemaal op de tweede helft van de plaat. De eerste hiervan is ‘Purely Automatic’, dat in maart van dit jaar al op single verscheen en waarvan de eerste maten wel wat doen denken aan David Bowies ‘The Jean Genie’. Benson heeft in dit nummer opnieuw een erg goede melodie te pakken. Ook het walsje ‘New Words Of Wisdom’ is erg leuk en hetzelfde geldt voor afsluiter ‘Oh My Love’. Deze overwegend akoestische, licht Beatlesque song verscheen overigens ook al begin dit jaar op single.

Brendan Benson levert met You Were Right opnieuw een prima soloplaat af, met een aantal zeer sterke songs. De beste hiervan staan op het tweede gedeelte van de plaat, maar ook de andere nummers zijn dik in orde. Het is de vraag of Benson ooit de status van Jack White zal kunnen evenaren, maar op basis van deze plaat zou hij dat wel verdienen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Brendan Benson Label:Lojinx
Cover Vengeance - Piece Of Cake

Vengeance - Piece Of CakeIn 2014 doet Vengeance dertig jaar mee in de (Nederlandse) rockwereld....

Cover Luder - Adelphophagia

Luder - Adelphophagia Origineel zijn, het is weinig bands gegeven. Maar soms, heel soms worden wij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT