RECENSIE: Ben Lee - Ayahuasca: Welcome To The Work

Ben Lee
2013-06-20 Ayahuasca is een drug die geestverruimend werk. Het laat zich letterlijk vertalen naar “slingerplant van de ziel’. In spiritueel gebruik wordt er een thee getrokken van een plant (Psychotria viridis) en een liaan (Banisteriopsis caapi). Drinken ervan leidt tot een hevige verandering van bewustzijn. Het gebruik ervan heeft zijn wortels in Zuid-Amerika. Sommige indianenstammen gebruikten Ayahuasca ritueel in de Amazone-regenwouden. Het plantenbrouwsel wordt ook in religieus verband gebruikt; de Santo Daime-kerk beschouwt het entheogeen als sacrament.

De Australische singer-songwriter Ben Lee (herinnert u zich nog de radiohit ‘Catch My Disease’?), altijd al geïnteresseerd in spiritualiteit, besloot deel te nemen aan de Ayahuasca-ceremonie en die ervaring heeft zo’n impact op hem gemaakt dat hij besloot een heel album te maken over zijn ervaringen met de drug. De trip gaf hem nieuwe inzichten in zichzelf als mens en gaf hem een kijkje in het diepst van zijn eigen ziel en bewustzijn. Het resulteerde in Ayahuasca: Welcome To The Work, een album als een innerlijke reis, met liedteksten die als spirituele mantra’s klinken.

Het gevaar met een album als dit is dat het al snel een hoog kijk-mij-nou-gehalte heeft en daar houden vooral wij Nederlanders niet zo van. Songtitels als ‘Welcome To The House Of Mystical Death’ en “Meditation On Being Born’ doen ook de wenkbrauwen fronsen bij de nuchtere Nederlander. Bij beluistering blijkt dat dit geen album is voor de casual Ben Lee luisteraar en misschien zelfs niet voor de gemiddelde fan. Dit is geen traditionele popmuziek, dit is een werkstuk waarmee Lee zijn dankbaarheid toont aan de werking van de medicinale plant. Muziek die bij vlagen erg mooi en zelfs ontroerend is (‘In The Silence’ en ‘The Will To Grow’ zijn gewoon erg goede songs). Op andere momenten doen de instrumentale passages en soundscapes zelfs aan Sigur Rós denken (de piano in ‘Meditation On Being Born’).

Al met al zal dit album veel mensen vervreemden van de singer-songwriter, maar het valt te prijzen dat Lee precies doet wat zijn hart hem ingeeft en hij zich niet druk lijkt te maken over de toekomst van zijn verworven status als schrijver en performer van radiovriendelijke popliedjes. Dit album heeft zijn wonderschone momenten (en die zijn niet eens zo schaars), maar door de strekking zal dit schijfje waarschijnlijk maar een heel select publiek bereiken.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Ben Lee Label:Lojinx
Cover Whitesnake - Made in Japan (deluxe Edition)

Whitesnake - Made In Japan (deluxe edition) Whitesnake was ooit een band die stadions uitverkocht en de grote...

Cover Seasick Steve - Hubcap Music

Seasick Steve - Hubcap Music Aan zijn hoeveelste jeugd zou hij eigenlijk bezig zijn, die 72-jarige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT