RECENSIE: Whitesnake - Made In Japan (deluxe edition)

Whitesnake
2013-06-24 Whitesnake was ooit een band die stadions uitverkocht en de grote rockfestivals mocht afsluiten. Inmiddels is de band rond ex-Deep Purple vocalist David Coverdale een graag gezien gast op de classic-rock festivals, maar zo als het vroeger was wordt het waarschijnlijk nooit meer. Logisch ook, want sinds de albums 1987 en Slip Of The Tongue, eind jaren tachtig heeft de band, ondanks dat het goede platen afleverde, amper meer gescoord. Dat de band een tijdje niet meer heeft bestaan, heeft ook niet echt meegeholpen. Coverdale en de zijnen moeten het daarom voornamelijk van de oude roem hebben. Gelukkig zijn de live-shows nog steeds de moeite waard en ook Made In Japan laat dat zien en horen; op een dvd en twee cd’s.

Of de titel Made In Japan ongelukkig gekozen is, of dat het een hommage is aan één van de beste live platen ooit – de gelijknamige lp van Deep Purple uit 1972 - zullen we nooit weten. Wat we wel weten is dat het concert in een grote hal in Tokyo, waarin Whitesnake een festival aanvoert, een band laat zien die de aloude rocksongs tot in perfectie uitvoert. Het enige punt van kritiek is dat het geheel soms wat klinisch overkomt en dat er achteraf in de studio nog wat aan het geluid is gesleuteld. Maar dat is iets wat tegenwoordig bij bijna elke dvd gebeurt. De stem van Coverdale heeft gelukkig nog steeds dat heerlijke ruwe randje gehouden. Dat daarbij de gitaristen Doug Aldrich en Reb Beach, die alweer sinds 2002 in de band zitten, een solide basis vormen is mooi meegenomen.

De setlist is zoals verwacht; een paar nieuwere songs en een aantal van de grote hits. Helaas zien en horen we maar twaalf nummers (inclusief obligate drumsolo) zodat het na een uur en een kwartier al weer over is. Omdat er amper extra items te vinden zijn komt het geheel nogal karig over. Gelukkig maken prachtige ballads als ‘Is This Love’ en vooral ‘Forevermore’ (met iets te lange gitaarsolo) heel veel goed. Na de drumsolo krijgen we allergrootste hits: ‘ Fool For Your Loving’ en ‘Here I Go Again’. Het majestueuze ‘Still Of The Night’, het mooiste nummer van Whitesnake, sluit de show af.

De eerste cd volgt exact de dvd, zodat we daar geen woorden aan vuil hoeven te maken, en op het tweede cd’tje staan acht nummers die als Soundcheck Versions staan opgevoerd en afkomstig zijn van de Japanse tour uit 2011. Het merendeel hiervan is akoestisch en daarbij horen we wat geleuter van de band tussen de songs door. Dit is duidelijk voer voor de allergrootste fans.

Made In Japan is op zich een prima dvd, maar er had natuurlijk veel meer ingezeten dan dit korte concert en de karige extra’s. Het was leuk geweest als Coverdale voor de gelegenheid eens een paar oude Deep Purple klassiekers zoals ‘Burn’ en ‘Mistreated’ had afgestoft, maar helaas is dat niet het geval. Gelukkig zijn het geluid en (vrij rustige) beeld perfect, zodat het plezierig kijken en luisteren is naar Whitesnake.
Recensent:Jan Didden Artiest:Whitesnake Label:Frontiers Records
Cover The Sheepdogs - The Sheepdogs

The Sheepdogs - The SheepdogsHet komt niet vaak voor dat een Canadese band de oceaan oversteekt om in...

Cover Ben Lee - Ayahuasca: Welcome To The Work

Ben Lee - Ayahuasca: Welcome To The Work Ayahuasca is een drug die geestverruimend werk. Het laat zich letterlijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT