RECENSIE: Whitesnake - Forevermore

Whitesnake – Forevermore
2011-04-25 David Coverdale heeft altijd een goede neus gehad voor het verzamelen van topmuzikanten, om zijn band Whitesnake in de lucht te houden. De voormalig Deep Purple vocalist heeft samengewerkt met grootheden als John Sykes, Steve Vai, Adje Vandenberg en Vivian Campbell en zo kun je nog wel een lange rij opnoemen. Zijn samenwerking met de gitaristen Doug Aldrich en Reb Beach loopt al vanaf 2002, zodat Whitesnake zowaar op een echte band gaat lijken.

Hoewel Coverdale al vele muzikanten versleten heeft, is het geluid van de band sinds de oprichting in 1977 nooit veel veranderd. Ook op het elfde album Forevermore klinkt Whitesnake vertrouwd en heb je het idee veel van de door Coverdale en Aldrich geschreven songs te kennen. Hoewel het hoogtepunt van de band in de jaren tachtig lag, doen de nummers op de nieuwe plaat niet veel onder voor die van de betere albums uit de succesperiode. IJkpunten zijn zoals altijd de soulvolle stem van Coverdale, sfeervolle gitaarpartijen, melodieuze solo’s, functioneel toetsenwerk en natuurlijk de teksten die, zoals altijd, door liefde en de liefdesdaad zijn geïnspireerd.

Het album begint stormachtig met drie vlotte en sterke nummers, waarbij je bij ‘All Out Of Luck’ het idee krijgt het nummer al te kennen. De riff is overduidelijk gejat, maar zodanig versleuteld dat je er maar niet op kan komen waar deze vandaan komt. Het daaropvolgende bluesy ‘Easier Said Than Done’ is mooi ingehouden en zeker een hoogtepunt op het album. Om maar te zwijgen van het prachtige ‘Tell Me How’, wat geweldig gitaarwerk herbergt. ‘I Need You (Shine A Light)’ en het half akoestische ‘One Of these Days’ klinken wel wat gewoontjes, maar zijn de opmaat voor een sterk einde van het album. Zo horen we de hartbrekende ballad ‘Fare Thee Well’, het tegendraadse ‘My Evil Ways’ en de bijzonder sterke afsluiter ‘Forevermore’, dat als een folksong begint, maar halverwege alsnog een stevige Oosters getinte draai krijgt. Dit nummer is één van de mooiste songs die Whitesnake ooit heeft opgenomen.

Velen zullen Whitesnake afschrijven als een “ouwe lullen band” die al lang over zijn hoogtepunt heen is. Deze mensen hebben ongelijk, want de band klinkt nog steeds vitaal en maakt prima hardrock. Het gebrek aan vooruitgang of originaliteit wordt ruimschoots gecompenseerd door een flinke dosis vakmanschap.
Recensent:Jan Didden Artiest:Whitesnake Label:Frontiers Records
Handsome Poets – Handsome Poets

Handsome Poets - Handsome PoetsCatchy, slimme en degelijke `80s pop! Dit zou de lading van het zoveelste 3FM...

We Set The Sun - Christmas Has Been Yesterday

We Set the Sun - Christmas Has Been Yesterday We Set The Sun is in 2009 opgericht in Wesel, Duitsland. De vijf modieus...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT