RECENSIE: We Set the Sun - Christmas Has Been Yesterday

We Set The Sun - Christmas Has Been Yesterday
2011-04-27 We Set The Sun is in 2009 opgericht in Wesel, Duitsland. De vijf modieus gestylede leden zien eruit als Idols-kandidaten en zijn gemiddeld achttien jaar. Maar als je daarom kiddiepop à la Tokyo Hotel verwacht kom je bedrogen uit. Ze maken namelijk metalcore van het smerigste soort. Na een EP getiteld Where Chaos Begins is Christmas Has Been Yesterday hun debuutalbum.

Openingstrack ‘Cody’ geeft je zo’n mokerslag dat je tandjes spuugt. Meteen valt de doldwaze mix van zangstijlen op, je hoort grunts, mainstream popzang en een soort gebrul dat daar tussenin zit. Fabian Jansen is verantwoordelijk voor alle varianten doodsrochels en doet dat uitzonderlijk goed. Thomas Reichelt zorgt voor de cleane zang. De muziek is snoeihard maar melodieus. Al gauw merk je dat de combi van vuige metalcore en gladde poprefreintjes het handelsmerk van We Set The Sun is. Deze combinatie hoor je bij de meeste songs. Zo begint ‘Carving Into My Chest’' met furieuze grunts, gevolgd door de screams van Jansen. Toch heeft het een suikerzoet refreintje. Daarna knallen er weer tonnenzware riffs in.

‘Hitting The Bottle’ heeft retesnel double bassdrumwerk en eindigt met een boer waar je “u” tegen zegt. Precies halverwege het album is het tijd het intermezzo ‘No More Let Downs’. Dit is een gemoedelijk pianostuk in twee onderdelen. In het tweede gedeelte komen er ook vocalen en strijkers bij. Als het over gebroken liefde gaat, laten de jongemannen zich toch van huns gevoelige kant zien. Opmerkelijk is ook ‘Francisco Pizarro Es El Conquistador Del Peru’. In de eerste plaats omdat dit de meest stompzinninge songtitel is die ik in lange tijd gehoord heb. Maar ook omdat het bruut van start gaat om dan opeens over te gaan in een vrolijk mariachi lied compleet met “aiaiai”. Ik hoop dat het grappig bedoeld was, want ik heb me rot gelachen! De titelsong ‘Christmas Has Been Yesterday’ is weer snoeihard met een soft refrein en eindigt in de Duitse traditie met handengeklap.

Dit is Cannibal Corpse meets Tokyo Hotel, al slaat de balans duidelijk door naar de grafklanken. De heren hebben een album gemaakt dat er bij liefhebbers van metalcore best in zal gaan. Christmas Has Been Yesterday mist nog wat samenhang, het is een erg bonte mix. Maar het is in ieder geval geen saai album. Als je cynisch wil zijn zeg je dat het hele concept riekt naar sluwe marketing. Zal wel, maar feit is dat de band prima speelt én een originele sound heeft die nog kan groeien.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:We Set the Sun Label:Suburban
Whitesnake – Forevermore

Whitesnake - ForevermoreDavid Coverdale heeft altijd een goede neus gehad voor het verzamelen van...

Social Suicide – Broken Pilgrims

Social Suicide - Broken Polgrims Na jaren van black metal tirannie rijst vandaag een ander geluid op uit het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT