RECENSIE: Lonely The Brave - Backroads EP

Backroads
2013-12-28 Na enige tijd meegedraaid te hebben als support van Deftones, na optredens op Reading en Leeds, werd het ondertussen tijd voor Lonely The Brave om daadwerkelijk eens een aantal nummers uit te brengen. Deze eerste EP Backroads is het voorproefje van het album dat begin 2014 gepland staat. Het Britse vijftal mag dan wel een jonge band zijn, deze EP laat horen dat de band heel wat in huis heeft.

Titeltrack ‘Backroads’ komt meteen goed binnen. Het eerste nummer van de EP laat zien dat Lonely The Brave speelt als een goed geoliede machine. Zonder voorkennis zou je absoluut niet zeggen dat dit een eerste EP is. Vanaf de eerste noot wordt het nummer gedragen door een ijzersterke combinatie van elektrische gitaren en synthesizers. ‘Backroads’ wordt voortgestuwd door massieve gitaarpartijen die perfect passen bij het stemgeluid van David Jakes. De melancholische/depressieve teksten kruipen onder je huid en laten je niet meer los.

‘Deserter’ is een totaal ander nummer. Hier vechten fikse drums en snerpende elektrische gitaren om dat felbegeerde plekje in de spotlights. De vocalen blijven er vakkundig omheen cirkelen en houden het nummer goed in balans. Gedurende de gehele track wordt de spanning steeds verder opgebouwd, maar die langverwachte climax blijft uiteindelijk uit. Met als gevolg dat het geheel toch wat tegenvalt, jammer. De sterkste track van de EP, ‘Black Saucers’ voert het tempo zelfs nog een slag verder op. De bekkens draaien overuren en de gitaren staan constant op overdrive. De vocalen en teksten stellen opnieuw niet teleur; ”I’ve been up and down the river, man, I want to see the shore. So I can just make it to that secret light, that breaks before the dawn”.

Helaas valt het laatste nummer toch wat tegen. Waar de vorige nummers behoorlijk pittig waren, is er bij ‘Hope There’s Someone’ een volledig gebrek aan energie. De track kabbelt drie minuten voort met alleen een gruizige, experimentele gitaarpartij op de achtergrond. Behoorlijk zonde, want de afsluiter blijft toch het langst hangen.

Door de enorme verschillen tussen de onderlinge nummers lijkt er een bepaalde samenhang op de EP te ontbreken. Misschien komt het omdat er bij een eerste EP nog niet echt sprake is van een ‘eigen geluid’ of is het een heel ander verhaal wanneer je Lonely The Brave al eens live hebt mogen aanschouwen. Al met al is drie vrij sterke nummers, van de vier, zeker geen slechte score . Het vijftal heeft in principe meer dan genoeg talent, het komende album zal laten zien of deze jonge Britse band klaar is voor het grote publiek.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:Lonely The Brave Label:Hassle Records
Cover Sommerhus - Sommerhus

Sommerhus - SommerhusVera en Peter Jessen vormen samen het duo Sommerhus . Gewapend met niet meer...

Cover Mineral - Plastic Ekphrastic

Mineral - Plastic Ekphrastic Bestaande uit bandleden afkomstig uit Dublin en Parijs, met roots in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT