RECENSIE: Senser - To The Capsules

Senser
2013-12-17 Je moet het ze nageven: Senser weet van geen ophouden. De band debuteerde in 1995 stormachtig met Stacked Up; een pareltje in het crossover-genre. Een plaat die klonk als een explosieve molotovmix van onze eigen Urban Dance Squad, de agressieve raps van Public Enemy, maar zeker ook de Engelse invloeden van de begintijd van de rave of bands als Ozric Tentacles.

Weggeweest is de band nooit definitief, maar de enorme hiaten die vielen tussen de releases maakten dat de Engelsen nooit een consistente loopbaan hebben kunnen opbouwen. En dit terwijl het potentieel er lag. Zanger/rapper Heitham Al-Sayed had ook nog zijn uitstapje met Lodestar (tip voor de crossover-liefhebbers!) maar vlotten wilde het dus niet met die grote doorbraak.

Nu is er dan het gloednieuwe To The Capsules; de eerste release na het redelijk geslaagde How To Do Battle uit 2009. Zuurpruimen zouden na beluistering kunnen zeggen dat het album achterhaald klinkt. De band gaat namelijk onverdroten verder met deze stijl, alsof het 1995 is, maar gelukkig met diezelfde diversiteit.

Dus turven we een paar stevige crossoverstampers, zoals opener 'Devoid' of single 'Witch Village', dat met z'n vette riff en hoge piepjes enigzins knipoogt naar Rage Against The Machine. 'Break The Order' gaat nog verder met een punky tempo en onvervalste Slayer-riff. Grappig is ook de hommage aan Black Sabbath tijdens 'Wounded Spectre'.

De andere kant van Senser komt aan bod in 'Time Travel Scratch', dat zoals de titel al zegt, leunt op vette scratches. Rap voert de boventoon op 'Liquidity' en in 'Echelon' horen we voor de laatste keer originele zangeres Kerstin Haigh. Deze stapte in 2012 uit de band en wordt op deze plaat vervangen wordt door gastzangeres iMMa (die niet onderdoet overigens). De lange afsluiter 'Let There Be War' vat nog een keer in een song samen waartoe Senser in staat is. Deze nieuwe worp mag dan niet het niveau van Stacked Up halen, maar het is goed dat Senser nog bestaat in een muzikaal klimaat waar de term crossover een vies woord lijkt.
Recensent:Mark Michels Artiest:Senser Label:Bertus
Cover Matt Elliott - Only Myocardial Infarction Can Break Your Heart

Matt Elliott - Only Myocardial Infarction Can Break Your HeartIn het oog springen met een titel, Matt Elliott doet het. Only Myocardial...

Cover Young Chinese Dogs - Farewell To Fate

Young Chinese Dogs - Farewell To Fate Vermoedelijk zal de folkrevival ook in het nieuwe jaar nog onverminderd gaan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT