RECENSIE: Matt Elliott - Only Myocardial Infarction Can Break Your Heart

Matt Elliott
2013-12-05 In het oog springen met een titel, Matt Elliott doet het. Only Myocardial Infarction Can Break Your Heart, is zijn zesde album gedoopt. Het gitzwarte dan wel de ironie van de titel komt niet overeen met de muziek. Elliott geeft zijn folk een avontuurlijke draai door vooral niet te doen wat je overal hoort. Clichés in melodie of tekst zul je bij de Engelsman niet aantreffen. Daarbij is het qua keuze van akkoorden minder donker dan voorheen het geval was.

Het album opent met het dynamische, epische stuk ‘The Right To Cry’, dat meer dan zeventien minuten duurt. Ook dat is Matt Elliott. “Hold me like you used to, again,” zingt hij herhaaldelijk. Deze smeekbede is extra indringend door de bromstem van Elliott. Verschillende melodieën volgen elkaar in rap tempo op in het vooral op gitaar gebaseerde nummer. Gaandeweg neemt de onheilspellende ruis toe en komt er ook percussie bij kijken. Na zo’n twaalf minuten keert de relatieve rust terug met solo gitaarspel om op het laatst nog even alle registers open te trekken. Wat een opener.

De contradictie hierbij is dat het ook een soort struikelblok vormt. Een zestal daaropvolgende nummers kan er simpelweg niet aan tippen. Dan pakte bijvoorbeeld Wilco dat met ‘One Sunday Morning’, ook een lang en sterk nummer, beter aan door het achteraan de tracklist te plaatsen. Het mooie van Elliotts aanpak is wel dat bijvoorbeeld in ‘Again’ elementen zitten van de opener. Er zit een duidelijke lijn in.

Verder valt het op dat het album niet kapot geproduceerd is. Je hoort Elliott ademhalen en hierdoor lijkt het alsof hij naast je zit te spelen. Het is niet de beste zanger, maar door toevoeging van een tweede stem is het draaglijk om naar te luisteren. De liedjes zijn zelf dynamisch, maar er is daarbij ook sprake van afwisseling tussen de nummers. ‘Prepare For Disappointment’ valt op door een up-tempo beat en mondt uit in een kakofonie. Elliott levert wederom kwaliteit af.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Matt Elliott Label:Differ-Ant Recordings
Cover Zagar - Space Medusa Remixes

Zagar - Space Medusa RemixesAls er ergens geen tekort aan is in Hongarije, dan is het wel aan festivals....

Cover Senser - To The Capsules

Senser - To The Capsules Je moet het ze nageven: Senser weet van geen ophouden. De band debuteerde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT