RECENSIE: Alice Russell - To Dust

Cover Alice Russell - To Dust
2013-02-15 Alice Rusell is een Britse zangeres die als kind in een kerkkoor zong en een voorliefde ontwikkelde voor soul. Dit is natuurlijk een prima basis voor een soulzangeres. Haar sterke stem bleef niet onopgemerkt, ze leverde bijdragen aan albums van Quantic, TM Juke en Nostalgia 77. Daarnaast maakte ze tot dusver vijf soloalbums, waarvan Pot Of Gold uit 2008 het laatste is. Hoogste tijd dus voor To Dust.

'A To Z' is eens een A-B-C-tje dat niet oubollig klinkt, verre van dat zelfs. Elke zin begint met de volgende letter van het alfabet maar dat gebeurt in een lekkere soultrack. Alice Russell laat meteen horen dat ook blondines uit Suffolk een dijk van een soulstem kunnen hebben. 'Heartbreaker Part 2' is een aanstekelijk stukje r&b, de eerste versie komt vreemd genoeg pas iets later aan de beurt. Die versie klinkt ook heel lekker, met een funky ritme en een goede dosis pit. Naast de krachtige zang van Alice wordt je getrakteerd op mooie orgeltjes en backingkoortjes. Maar dit is nog niet eens alles; 'Hard And Strong' is bijvoorbeeld ook een erg catchy poplied met een lekkere beat. Het ritme van de titeltrack ‘To Dust’ wordt bepaald door een orgel en een Doe Maar-achtig basloopje. Dit contrasteert met de tekst die verwijst naar de recente teloorgang van haar eigen label Little Poppet. De meeste songs op dit album zijn uptempo soultracks, maar er zijn wel enkele uitzonderingen zoals het gevoelige ‘I Loved You’ en 'Twin Peaks'.

To Dust is een fris en toegankelijk soulalbum dat beslist aan te bevelen is. Niet alleen omdat Alice Russell een indrukwekkende stem heeft, maar ook vanwege de sterke songs. Dit is geen retro-soul, dit album had beslist niet in de jaren zeventig gemaakt kunnen zijn. De muziek klinkt op een subtiele manier eigentijds, dus niet door geforceerd klinkende beats of raps. Baanbrekend zou ik het niet willen noemen, maar dit album is wel een mooi voorbeeld van goede soul anno 2013.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Alice Russell Label:Differ-Ant Recordings
Cover Grand Supreme Blood Court - Bow Down Before The Blood Court

Grand Supreme Blood Court - Bow Down Before The Blood Court “Dames en Heren: Wilt u allen opstaan voor de rechtbank” . Wanneer je wat...

Cover I The Exploder - Seperate Ways

I The Exploder - Seperate Ways Wat in het vat zit verzuurt niet. Sinds 2007 heeft I The Exploder lopen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT