RECENSIE: Fat White Family - Champagne Holocaust

FWF
2014-02-04 Er was afgelopen november niet aan te ontkomen: John F. Kennedy was vijftig jaar geleden vermoord. Een naam die in de talloze over ons heen gestorte documentaires en artikelen veelvuldig viel was die van Lee Harvey Oswald. De hoeveelheid complottheorieën over de als dader aangewezen Oswald doet niet veel onder voor het aantal omtrent de moord op de Amerikaanse president. The Fat White Family springt hier op in met 'Who Shot Lee Oswald?'. Mogelijke daders (FBI, CIA, maar ook The Velvet Underground(!)) komen voorbij, waarna ze stellen dat Oswald dezelfde rechten zou moeten hebben gehad als ieder ander.

Op Champagne Holocaust is dus bij vlagen wat maatschappijkritiek te horen. The Fat White Family is allesbehalve het volgende doorsnee hippe bandje uit Londen. Lo-fi slaat de klok en het eerder genoemde The Velvet Underground heeft zijn stempel gedrukt op de sound van de band. Niet dat de Londenaren zich mogen meten met dit legendarische collectief; daar is het materiaal simpelweg te wisselvallig voor. 'Cream Of The Young' en 'Heaven On Earth' kennen een laag tempo en vallen op door het totale gebrek aan een idee. De uptempo nummers stralen daarentegen een levenslust uit die aanstekelijk werkt.

In 'Is It Raining In Your Mouth?' klinkt eerst een koortje dat de vreemde zinsnede ''Five Sweaty Fingers On The Dashboard'' blijft herhalen, waarna het nummer in een volledige gekte ontaardt. Champagne Holocaust hangt van slordigheden aan elkaar, maar daar moet The Fat White Family het wel van hebben. Het korte 'Special Ape' springt er muzikaal dan weer uit met een uiterst fijne riff en een hoop gitaargejank.

De Londenaren snijden zichzelf in de vingers met een aantal fillers, maar de prettige chaos van andere nummers maakt duidelijk dat The Fat White Family het in zich heeft om de Engelse bandjeswereld eens stevig wakker te schudden. De eerste beweging is ingezet.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Fat White Family Label:Suburban Records
Cover Against Me! - Transgender Dysphoria Blues

Against Me! - Transgender Dysphoria Blues “You've got no cunt in your strut, you've got no hips to shake and you know...

Cover Bobby Bingo Band - No Delay

Bobby Bingo Band - No Delay De Bobby Bingo Band noemt zichzelf een cross-over band. Hun muziek is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT