RECENSIE: Irie Révoltés - Allez

Allez
2014-04-08 “Here comes the sun…”. Het is weer lente en de lente leent zich uitstekend voor muziek die wat vrolijker en zonniger klinkt. Zoals gebruikelijk is dat het ideale moment om als ska- of reggaeband met nieuw materiaal te komen. Want gooi een paar blaaspartijen tegen je muziek aan en de boel klinkt al snel ontzettend zomers. Zo geldt dat ook voor de heren van Irie Révoltés.
Hoewel de naam een samenvoeging is van het Jamaicaanse “Irie” (vrolijk) en het Franse “Révoltés”(rebellen) ofwel Happy Rebels, is de band afkomstig uit Zuid-Duitsland. Met negen man sterk brengt de band een explosieve mix van reggae, ska, punk, en rap die zeker live zijn weg zal weten te vinden.

Opvallend gegeven is dat de band het merendeel van de teksten niet in de moedertaal brengt, maar in het Frans. Niet zo gek ook aangezien de stijve, harde toon van de Duitse taal zich een stuk minder makkelijk leent voor dit genre. Toch zijn er op Allez, het nieuwe album, een aantal geslaagde pogingen te horen waarbij Frans en Duits worden vermengd. De band wisselt Duitstalige coupletten met Franse refreinen en vice versa. Een goed voorbeeld hiervan is het door een fris gitaarloopje opgesierde ‘La Paix’. De raps in het Duits misstaan niet, maar in de refreinen ligt het Duits iets minder makkelijk in het gehoor.

Waar de band zich ondanks de politiek geladen teksten van een redelijk zonnige kant laar horen, zoals bij de ska van de vrolijke afsluiter ‘Une Nouvelle Journee’, blijkt dat het echte hoogtepunt van het album juist in het hoekige, rockende ‘Tout Casser’ ligt. Een agressief sfeertje wordt niet alleen kracht bijgezet door sirenes en veelal geschreeuwde teksten, maar zeker ook door een hoekige, strak gespeelde gitaarriff. Het doet een beetje denken aan de kracht en de agressie van Rage Against The Machine. Het kan dan ook niet anders dan dat de opvolgende R&B-achtige poptrack ‘Ensemble’ in het niet valt. Door het geweld van ‘Tout Casser’ kan de track als ronduit saai worden ervaren.

Al met al is Allez een aardig album dat zeker met explosieve opener ‘Allez’, punkrocker met meezingrefrein ‘Citoyen Du Monde’ en de potentiële WK-hit ‘Make Some Noise’ een aantal fijne livetracks oplevert.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Irie Révoltés Label:Suburban
Cover Sons Of The Sea - Sons Of The Sea

Sons Of The Sea - Sons Of The SeaArtistieke vrijheid heeft al vele frontmannen tot een soloproject verleid....

Cover Maximo Park - Too Much Information

Maxïmo Park - Too Much Information De in 2000 opgerichte band Maxïmo Park debuteerde in 2005 met het zeer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT