RECENSIE: Les Claypool - Of Whales and Woe

Les Claypool - Of Whales
2006-07-12 Frog Bridage, Oysterhead en natuurlijk Primus. Het zijn enkele voorbeelden waar we Basgitaar Virtuoos Les Claypool van kennen. Maar nu Primus zijn activiteiten op een laag pitje heeft gezet en zijn agent hem heeft gevraagd om alsjeblieft niet elke week weer met een andere bandnaam te komen gaat zanger en bassist Les Claypool gewoon door als 'Les Claypool'. Een naam die wellicht een grotere waarde heeft dan al die bands bij elkaar.

'Of Whales and Foe' is het eerste album wat de naam Les Claypool met zich meedraagt, maar past perfect in het straatje wat we van Les gewend zijn. Rode draad door de nummers is weer het aparte slap'n plug basgitaar geluid van Les, ondersteund door zijn (niet minder karakterstieke) vocalen. Iedereen die opgegroeid is met Primus (wie dat niet is, heeft absoluut opvoeding gemist) herkend meteen het geluid van Les Claypool.

Maar Les Claypool gaat verder dan tot waar hij ging met Primus. Gillende en scheurende gitaren hebben nu plaats gemaakt voor onderandere tetterende trompetten of een xyllofoon zoals in het tweede nummer 'One Better'. Er worden echt de meest uiteenlopende instrumenten gebruikt op deze CD, zo speelt Les Claypool in 'Iowan Gal' op een Bass banjo, waarvan ik niet eens wist dat ze uberhaupt bestonden.

'Of Whales and Foe' is geen echt studio album, het is een verzameling van werk wat Les Claypool door de jaren heen heeft opgenomen en dat heeft verzameld op dit schijfje. Verplichte kost voor basgitaristen, Primus fans en iedereen die van aparte muziek houdt. Want ja, apart, zo kunnen we Les Claypool inmiddels wel omschrijven. Een man met een eigen visie en een compleet eigen geluid waar, wanneer en met wie dan ook.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Les Claypool Label:Prawn Song Records
Robert Love - Ghost Flight

Robert Love - Ghost Flight Ghost Flight is het solodebuut van Engelsman Robert Love. Love was eerder...

Bettie Serveert- Bare Stripped Naked

Bettie Serveert - Bare Stripped Naked Tijdens de Bare Stripped Naked -tour, die Bettie Serveert afgelopen winter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT