RECENSIE: Robert Love - Ghost Flight

Robert Love - Ghost Flight
2006-07-20 Ghost Flight is het solodebuut van Engelsman Robert Love. Love was eerder frontman van de ietwat obscure band Alabama 3. Hun albums lieten een mix horen van een soort van traditionele country met hier en daar wat elektronische invloeden. Deze combinatie bleek niet altijd even geslaagd te zijn. Met zijn solodebuut laat Love de elektronische invloeden achter zich en laveren de nummers tussen jazzy blues en country-folk.

Hiermee is dit debuut een vrij gevarieerd geheel geworden. Het groezelige en rauwe stemgeluid van Love bepaalt voor een belangrijk deel de sound van dit album. Bij vlagen doet Love denken aan Willy DeVille en soms zelfs aan Keith Richards. Luister maar eens naar Loosing My Touch van The Rolling Stones. Deze pianoballad van The Stones, gezongen door Richards, blijkt erg veel overeenkomsten te vertonen met het nummer Lift Up Your Name, dat op dit album van Love te vinden is. Natuurlijk kan er een slechter referentiekader verzonnen worden, maar het probleem bij Love is zijn geloofwaardigheid. Op sommige nummers lijkt Love wel erg zijn best te doen om een van whisky doordrenkte bluesstem op te zetten. Hij wil te graag aan de clichés voldoen en hiermee lijkt het soms te zeer op een pose die Love zich wil aanmeten. Getuige ook de cover van de hoes. Hierop probeert Love zich op zijn stoerst voor te doen en zien we hem met zonnebril getooid en behangen met dikke halskettingen.

Wat overblijft wanneer we deze achterdocht aan de kant zetten, zijn redelijk soms goede liedjes, die nergens voor de volle 100% weten te overtuigen. Het album kabbelt voort zonder dat er daadwerkelijke hoogtepunten zijn en zonder dat er van echte opwinding sprake kan zijn. Veel van de nummers op dit album beginnen als rechtgeaard countryliedje en gaan gedurende het nummer over in meer piano georiënteerde jazzy blues, zoals duidelijk te horen is op opener Below The Wire. Daarnaast zijn de solo’s op dit album niet altijd van goede kwaliteit. Zo zijn de jazzy piano solo’s niet echt om van te watertanden en voegen daarmee niet veel toe.

Ondanks de ongetwijfeld goede bedoelingen van Love, zal ook dit solo album waarschijnlijk niet tot zijn grote doorbraak leiden. Daarvoor mist het teveel een eigen smoel en kent het te weinig hoogtepunten. Het moet gezegd, de nummers zijn zeker niet slecht, maar het geheel scoort uiteindelijk maar een krappe voldoende.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Robert Love Label:One Little Indian Ltd
Buzzcocks -Flat-pack Philosophy

Buzzcocks - Flat-pack PhilosophyPunk, oude rauwe punk, bestaat deze muziek nog? “Punk’s not dead” zie je vaak...

Les Claypool - Of Whales

Les Claypool - Of Whales and Woe Frog Bridage, Oysterhead en natuurlijk Primus. Het zijn enkele voorbeelden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT