RECENSIE: Spoelstra - Sports And Finance

Spoelstra
2014-03-15 Wij recensenten zijn makkelijk te pakken. Een goede opener op een album en je hebt ons voor een deel binnen. Zelfs als je al 1-0 achterstaat, doordat het artwork van de nieuwe release er niet uitziet.

Spoelstra verliest echter met een eclatante 10-0 in de wedstrijd om de nieuwe plaat Sports And Finance een voldoende te laten scoren. Dat begint al bij het feit dat de Haagse artiest doodleuk een uitgeprint cd-voorkantje in een plasticje heeft gestouwd en daar een blanco (!!) cd-tje bij heeft gestopt. Zo'n supermarkt-25-op-een-spindle-cd. Geen opdruk, geen viltstift, niets. Onze klompen braken. Natuurlijk zouden wij het liefst willen dat alle cd's aankwamen in hardhouten doosjes, met keurig booklet, custom artwork en dergelijke, maar ook wij hebben realiteitszin. Die ontbrak er kennelijk aan, aan de andere zijde van de postbus.

Maar zoals gezegd, een goede cd kan zich revancheren dankzij het opgenomen werk. Immers, daar draait het uiteindelijk allemaal om. Spoelstra staat echter vakkundig in eigen doel te schieten met a-melodieuze, off-tempo, zaaddodende trage noise-rock. Een vastlopende printer is fijner om naar te luisteren. Even ter vergelijk, bel naar een fax en je hoort dat ouderwetse internet-geluid. Dat geluid beschrijft het beste wat er gebeurt op de Sports And Finance.

In totaal acht nummers lang hakkelt er iemand op een drumstel, vliegen de totaal ontstemde gitaarklanken je om de oren - vergelijkbaar met het breken van snaren als je een gitaar in brand steekt - en wordt er op schijnbaar lukrake wijze gegoocheld met computergeluidjes en toetsen. Dit geheel wordt her en der opgeleukt met wat naast de maat gespeelde akkoorden en basnoten.

Nu snappen wij bij Festivalinfo ook best dat er in sommige genre's geëxperimenteerd wordt met rare composities, maar wat Spoelstra doet is ten eerste onluisterbaar door de totale onzin die de luisteraar word voorgeschoteld. Ten tweede is Sports and Financeslecht opgenomen en nog slechter gemasterd, waardoor bijvoorbeeld de drum veel te pregnant is en het geheel intens zielloos klinkt.

Oftewel, ook al wordt de plaat voor de echte liefhebbers op wit of zwart vinyl gedrukt (en dus niet op een onbeschreven cd van de HEMA), niet kopen. Je platenspeler zal huilen.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Spoelstra Label:Narrominded
Cover Ming's Pretty Heroes - Roots And Bones

Ming's Pretty Heroes - Roots And BonesDe vrouwen in de Rotterdamse muziekscene zijn de laatste jaren steeds...

Cover Amberjacks - Amberjacks

Amberjacks - Amberjacks Er klinkt gehijg en geschuifel, vervolgens slaat een deur dicht. Zo begint de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT