RECENSIE: Micah P. Hinson - Micah P. Hinson And The Nothing

Micah
2014-03-25 De in 1981 in een streng Christelijk milieu geboren zanger en gitarist Micah P. Hinson debuteerde in 2004 met het goed ontvangen album Micah P. Hinson And The Gospel of Progress. Hierna volgden nog vijf albums, die op één na allemaal Micah P. Hinson And The…. in de titel hebben. Ook zijn zevende plaat volgt deze lijn en heeft de titel Micah P. Hinson And The Nothing meegekregen.

De songs op Micah P. Hinson And The Nothing werden al een flinke tijd geleden geschreven. In 2011 raakte Hinson echter betrokken bij een ernstig verkeersongeval, terwijl hij aan het toeren was in Spanje. Terug in de Verenigde Staten twijfelden de dokters eraan of Hinson zijn armen ooit weer volledig zou kunnen gebruiken. Hinson greep daarom terug op de nummers die hij voor het ongeluk geschreven had en omdat hij zelf niet kon spelen, zocht hij bevriende muzikanten op om mee samen te werken.

De muziek op Micah P. Hinson And The Nothing laat zich omschrijven als een mengeling van Americana en country. Sommige songs op het album zijn rijkelijk gearrangeerd, maar andere zijn een stuk kaler en zo nu en dan rammelt het geheel zelfs een beetje. Zij het wel op een charmante manier.

Het album trapt zeer energiek af met het uptempo rammelnummer ‘How Are You, Just A Dream’. Hinson en zijn vrienden rocken hier de pannen van het dak, maar in de mooi gearrangeerde countrysong ‘On The Way Home (To Abilene)’ doen ze al meteen een stuk rustiger aan. ‘The One To Save You Now’ is nog rustiger en vooral ook een stuk kaler.

Songs als ‘I Ain’t Movin’’ en ‘The Quill’ zijn eveneens heel rustig en zeer spaarzaam gearrangeerd. In de laatstgenoemde track combineert de depressief klinkende zang heel mooi met de strijkers en de piano. Ook ‘Sons Of the USSR’ is rustig, maar deze songs had zomaar een outtake van Bruce Springsteen kunnen zijn.

‘The Same Old Shit’ en ‘The Life, Living, Death And Dying Of A Certain And Peculiar L.J. Nichols’ zijn typische, midtempo countrysongs, compleet met snik in de stem. In ‘There’s Only One Name’ horen we onvervalste bluegrass en deze song doet wel wat denken aan The Hackensaw Boys.

Micah P. Hinson maakt uitstekende muziek, maar de variatie tussen de nummers is wel heel groot, waardoor de lijn soms een beetje ontbreekt. Daarnaast is er nog de stem van Hinson. Deze past heel goed bij de muziek en heeft bovendien heel veel karakter, maar hij zal niet iedereen kunnen bekoren. Hou je echter, zoals ondergetekende, van bijzondere stemmen, dan is Micah P. Hinson And The Nothing een zeer genietbare plaat.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Micah P. Hinson Label:Munich Records
Cover Let's Wrestle - Let`s Wrestle

Let's Wrestle - Let`s WrestleHet is een komen en gaan van bandleden bij Let’s Wrestle . Frontman Wesley...

Cover Highasakite - Silent Treatment

Highasakite - Silent Treatment Het Noorse viertal Highasakite staat al op nummer één in hun thuisland. Nu...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT