RECENSIE: Conan - Blood Eagle

Conan
2014-07-16 Maak een mix van de zwaarste stoner en de meest zwartgallige doommetal en voeg daar een flinke scheut loodzware drones uit de keuken van Sunn O))) aan toe en je komt uit bij het geluid van Conan. De hypnotiserende werking van de ultra-lage, repetitieve riffs mist zijn uitwerking niet en na drie kwartier Blood Eagle heb je het gevoel volkomen leeg en gehersenspoeld te zijn.

Blood Eagle is de tweede volledige plaat van het Britse drietal dat in 2006 begon met het maken van muziek. Behalve de loodzware, tegen drones aan schurkende, riffs horen we ook nog een ver in de in de muziek verstopte stem. Deze zang wordt gezamenlijk verzorgd door gitarist Jon Davis en bassist Phil Coumbe.

De zes songs klokken gezamenlijk drie kwartier en alleen al het openingsnummer ‘Crown Of Talons’ beslaat bijna tien minuten. Deze song bestaat uit een trage riff die constant herhaald wordt, Daar doorheen horen we dubbelzang van het bezwerende soort. Zo ploegt dit veel te lange nummer zich een weg tot het einde.

In zowel ‘Total Conquest’en ‘Foehammer’ horen we soms wat lichte aanzetten tot een meer traditioneel metalgeluid met behulp van wat tempoversnellingen. Alleen is de zang in eerstgenoemde song nou niet bepaald verheffend. Maar zang is bij Conan dan ook niet veel meer dan een instrument op zich. Het ondersteunt het nummer, meer niet.
Het beste nummer heet ‘Gravity Chasm’ dat een heel stuk vlotter en afwisselender overkomt en zowaar een lichte neiging tot headbangen oproept. Hierna lopen we met ‘Horns For Teeth’ en de negen minuten klokkende afsluiter ‘Altar Of Grief’ weer het zompige drone-moeras in.

Blood Eagle is een intrigerende plaat die het geluid van sombere winters in onherbergzame gebieden beschrijft. Bij lekker zonnig weer slaat deze zompigheid de plank volkomen mis. Maar wanneer je vol depressies zit is dit de perfecte soundtrack voor het einde van je leven.
Recensent:Jan Didden Artiest:Conan Label:Napalm Records
Cover Timber Timbre - Hot Dreams

Timber Timbre - Hot DreamsDrie jaar geleden kwam Timber Timbre met de slecht ontvangen plaat Creep...

Cover Nervosa - Victim Of Yourself

Nervosa - Victim Of Yourself Drie mooie meiden, een gitaar, een basgitaar, een drumstel, drie kwartier en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT