RECENSIE: Parquet Courts - Sunbathing Animal

PC
2014-08-08 In het najaar van 2013 bracht Parquet Courts als zoethoudertje de EP Tally All The Things That You Broke uit. De band was op dat moment nog druk bezig met touren na het succes van hun tweede plaat Light Up Gold (2012) en wist vriend en vijand te overtuigen met een ontzettend goede live performance. Uiteindelijk kon niemand om ze heen en werd 2013 het jaar van dit slackerkwartet uit Brooklyn, NYC. De drukte heeft Parquet Courts er gelukkig niet van weerhouden om nieuwe nummers te schrijven en met Sunbathing Animal leveren ze alweer hun derde album in drie jaar tijd af.

Qua sound wordt op Sunbathing Animal, waarvan de vinyl pre-release de titel Albanian Gunsmith kreeg , voortgeborduurd op wat we van Parquet Courts kennen. Het zijn veelal midtempo indie/punkrock tracks, met lome baslijnen en puntige, melodieuze gitaarriffjes en zonder productionele fratsen. Frontmannen Andrew Savage (Teenage Cool Kids, Fergus & Geronimo) en Austin Brown kunnen eigenlijk nog steeds niet zingen, maar hun stemmen zijn perfect voor hun onnavolgbare teksten, ze maken de sound van de band af en dragen bij aan het slackerimago.

Toch is de plaat minder pakkend en toegankelijk dan zijn voorganger, althans, dat is de conclusie na de eerste luisterbeurten. De oorzaak daarvan is dat nummers veel meer uitgesponnen zijn en daardoor langer duren. Daar waar op voorganger Light Up Gold vier van de vijftien nummers drie minuten of langer duurden (alleen de hit ‘Stoned & Starving’ schoot er met ruim vijf minuten echt bovenuit), duren negen van de dertien nummers op Sunbathing Animal langer dan drie minuten (‘She’s Rolling’, waarvan de monotone baslijn je waarschijnlijk gaat tegenstaan, en ‘Instant Dissassambly’ duren ruim zes respectievelijk zeven minuten).

Pas na die eerste luisterbeurten word je meegezogen in de diepte die Parquet Courts in hun muziek heeft weten te creëren. De band heeft in de puntige, energieke liedjes ruimte gemaakt om hun creativiteit de vrije loop te kunnen laten, te experimenteren en de psychedelische invloeden kwijt te kunnen. Met de tijd moet je de eerste conclusie herzien en stel je vast dat Sunbathing Animals misschien geen echte hoogtepunten kent, maar dat de plaat een constant hoog niveau heeft. Openingsnummer ‘Bodies’, het rustige liedje over de ongrijpbare ‘Ramona’, de stevige, uptempo titeltack en rock ’n roll-nummer ‘Ducking And Dodiging’ zijn pakkender dan gedacht.

Parquet Courts zijn vermoedelijk de hardst werkende en meest creatieve slackers die er op dit moment in de muziekscene zijn. Met Sunbathing Animal leveren ze wederom een erg goede, toffe plaat af. De band laat horen een stap te hebben gemaakt, al blijft het nog onduidelijk waar deze stap ze zal brengen. Geef het album de tijd en laat je meeslepen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Parquet Courts Label:Rough Trade Distribution
Cover Bob Mould - Beauty & Ruin

Bob Mould - Beauty & RuinNa het legendarische Hüsker Dü in de jaren tachtig en Sugar begin jaren...

PPS

Peter Pan Speedrock - Buckle Up And Shove It! De grootste undergroundband van Nederland. Een tourbeest dat al meer dan 1800...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT