RECENSIE: Querist? - Choosing Sides

Querist
2014-08-19 De uit Den Haag afkomstige Rob Knakken, alias Querist, is een veelzijdig artiest. Naast producer en mixer is hij muzikant en voormalig bassist van de indieband The Light Parade. Choosing Sides is zijn eerste album, nadat eerder een EP Happy Birthday verscheen.

Met een tijdsduur van nog geen 29 minuten is Choosing Sides een kort album te noemen. Toch gebeurt er in die korte tijd zoveel, dat het lijkt alsof de plaat langer duurt. De opbouw van het album, die bestaat uit twee totaal verschillende delen, draagt daar zeker aan bij.

Het eerste deel bevat up-tempo nummers met funk, soul, r&b en rock invloeden. Gitaren en drums, af en toe ondersteund door blazers, voeren de boventoon. De zang wordt daarbij voornamelijk verzorgd door zanger BOB, wiens soulvolle stem met een rauw randje perfect bij de nummers past. Hoogtepunten zijn de single ‘55 Ft’ en het schurende en opzwepende ‘Wake Up’. De combinatie van zang en muziek brengt af en toe herinneringen boven aan het vroegere werk van Lenny Kravitz.

In het tweede gedeelte gaat het tempo behoorlijk omlaag en worden de nummers meer sfeervol en zweverig. Ditmaal komen de synthesizers meer naar voren en zijn de ritmes tribal van aard. De zang wordt ditmaal door Arno van Stols en About Today verzorgd. Vooral op het nummer ‘Spirit’ komen de kwaliteiten van Querist als bassist naar voren.

Ook op het tweede deel zijn de nummers van hoog niveau, maar vooral het psychedelische nummer ’My Faded Memories’ springt er in dit deel uit. Overigens zouden bijna alle nummers perfect kunnen worden gebruikt als filmmuziek.

Niet alleen op muzikaal, maar ook op tekstueel gebied wordt de luisteraar verschillende keuzes voorgelegd. In dit geval levenskeuzes, tussen accepteren of in opstand komen en vluchten of strijden. De muziek en de teksten sluiten daarbij mooi op elkaar aan.

Choosing Sides is een hoogwaardig en afwisselend album, met zeer interessante grooves. Querist toont aan dat hij veel in zijn mars heeft en dat het moeilijk is om een keuze te maken voor een specifieke muziekstijl. Gelukkig doet hij dat op deze plaat dan ook niet. Het is alleen jammer dat het album zo kort duurt, want deze alleskunner heeft vast nog veel meer moois te bieden.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Querist? Label:Eigen Beheer
Cover Scarlet - No Further Complications

Scarlet - No Further ComplicationsVoorheen bestonden ze onder de naam The Crowns, ondertussen zijn ze...

Cover Hunter Complex - Hours

Hunter Complex - Hours De meest dwarse muziek van Nederlandse bodem is vaak afkomstig van het label...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT