RECENSIE: Leonie Tielemans - Stillness

Tielemans
2014-09-08 Er zijn plekken die voor totale rust kunnen zorgen. Dat is voor iedereen anders, de één voelt zich al opgeladen bij het zien van een strand en de ander heeft een ‘geheime’ plek nodig. Een plek waar niemand komt en waar je even het idee hebt dat niemand je kan vinden. Het vinden van een rust in jezelf is de rode draad op Stillness, de debuut EP van Leonie Tielemans.

Leonie heeft haar EP gerealiseerd door middel van crowdfunding. Ze heeft daarnaast ook een aantal optredens gegeven om dit te promoten. Samen met haar bandleden heeft ze een EP opgenomen die inderdaad rustgevend overkomt. Het is bij vlagen een muzikale popplaat, maar kent ook genoeg jazz, soul en klassieke invloeden.
Elke track heeft een kalmerende sfeer en dat komt vooral door de leidende pianostukken van Leonie. Daarnaast heeft ze de juiste muzikanten uitgekozen, want ze voelen elkaar goed aan. Er is duidelijk een band te horen tussen de leden.

Opener ‘Their Eyes Meet’ is een mooi descriptief nummer over een verliefd stel. Ze refereert zelfs naar het bekende ‘Sitting On The Dock Of The Bay’ van Otis Redding. De muziek omarmt de thema’s in de songs. Zo is ‘City Life’ doordrenkt met jazz, een muzieksoort die van zichzelf erg chaotisch klinkt en tegelijkertijd gestructureerd is. ‘Mountain song’ is dreigend en op momenten erg licht. Het sluit perfect aan op de tekst van het nummer. Het gaat over hoe klein we eigenlijk zijn als je geconfronteerd wordt met de grootsheid van de natuur. En de verwondering is eigenlijk het grootst.

Leonie heeft zelf de muziek en de teksten geschreven, met wat hulp van anderen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, aangezien het een consistente en enorm vermakelijke plaat is geworden. Een EP is vaak een voorproefje voor wat er komen gaat, bij Leonie is dat heel anders. Haar visie en presentatie zijn foutloos. De grote vraag blijft natuurlijk of ze die kwaliteit een heel album zou kunnen volhouden.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Leonie Tielemans Label:Eigen Beheer
Cover The Pheromones - The Pheromones

The Pheromones - The PheromonesHet gebeurt vaker: voordat er ook maar een plaat uit is of de band bekend is,...

Cover Crimson Shadows - Kings Among Men

Crimson Shadows - Kings Among Men Vorig jaar waren zij de grote winnaar van de Wacken Metal Battle wedstrijd....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT