RECENSIE: Hoorzon - Hoorzon

Hoorzon
2014-09-04 Zet een liedjessmid en een producer bij elkaar en je krijgt gegarandeerd een bijzondere uitkomst. Dat blijkt in ieder geval uit de samenwerking tussen singer-songwriter Johan Kruip en Matthijs Bos. Zonder dat er sprake is van een top EP, intrigeert het Utrechtse Hoorzon. Op hun uit vier nummers bestaande debuut neemt Kruip in eerste instantie het voortouw, maar klopt de elektronica steeds nadrukkelijker op de deur.

‘Kind Of Foamy’ is van begin tot eind een vrolijk klinkend zomerliedje. Het pingelgitaartje en gefluit introduceren dit, waarna de beat niet voor verandering van sfeer zorgt. De traditionele structuur doet vermoeden dat Kruip de eerste aanzet tot ‘Kind Of Foamy’ heeft gegeven. Speelse riedeltjes en af en toe fijn knepperende elektronica versieren het nummer fraai. Het klagende stemgeluid van Kruip doet echter verlangen naar een flinke dosis muzikale tragiek.

Vooral ‘Hosting’ zorgt daarvoor. Het gepiep en gekraak zijn voorboden voor de mysterieuze inborst. Een rustig meanderend elektronicalijntje trekt dit door. Gedurende het nummer duiken deze warme klanken voortdurend op. Het lijkt simpel, maar je moet het maar doen. Al deze muzikale pracht gaat helaas gepaard met wat veel zang. Hoe anders is dat bij de ruim tien minuten durende afsluiter. Even zet het duo je op het verkeerde been als ze met smerige techno lijken te beginnen. De rust keert echter snel terug met donkere bassen. Tip: zet een koptelefoon op en laat de hoge tonen door je trommelvliezen snijden, terwijl de diepe bassen eronderdoor kruipen.

“Can you speak? Can you breath?”, vraagt Kruip aan het begin van ‘Triple Tumbling’. Eerlijk gezegd is daar weinig tijd voor tijdens de prettige mix van een soort sterk vertraagde junglebeats en de sound van Purity Ring. Het lijkt wel een slecht geslaagde grap die onbedoeld een vondst heeft opgeleverd. Hoorzon ging voor het onbekende en vond dat. Ga door heren!
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Hoorzon Label:Ifrecordings
Paceshifters

Paceshifters - BreachHet rockklimaat in Nederland is momenteel bijzonder gunstig. Veel rockbands...

Stapley

Jim Stapley - Long Time Coming Dat de in 1985 geboren zanger Jim Stapley een ander leven zou gaan leiden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT