RECENSIE: Delain - Lucidity

Delain - Lucidity
2006-09-25 Zoals Martijn Westerholt (ex-toetsenist van Within Temptation) zelf zegt: ‘Gothic-projecten, daar hebben we er al dertien in een dozijn van gehoord.’ Hij geeft niet aan of de band in de door hem bedachte categorie ‘topalbum’ of ‘geen kwaliteit en originaliteit’ behoort, dit blijft voorlopig nog een goedbewaard geheim volgens hem.
Tijd om dan maar eens goed te luisteren naar Delain.

Nadat Martijn vanwege langdurige ziekte Within Temptation moest verlaten terwijl zij juist op het punt stonden door te breken, heeft hij besloten om zijn eigen project op te starten. Een aantal grote en bekende muzikanten hebben er aan meegwerkt, waaronder Sharon den Adel (Within Temptation), Marko Hietala (Nightwish), Liv kristine (Leave’s Eyes), Jan Yrlund (ex-Lacrimosa) en Ad Sluyter (Epica). De hoofdrol op het album word vervuld door nieuwkomer Charlotte Wessels. Een stem als die van haar kom je over het algemeen niet tegen op een album als dit. Het heeft een verassend effect.
Men is met het maken van deze cd ook letterlijk projectmatig te werk gegaan, alle ‘projectleden’ staan in het cd-boekje vermeld met foto en naam.
Hoe zo’n project in elkaar steekt kun je een beetje zien, de cd bevat ook beelden van de cd-opnames in de studio.

De stap van vergelijking met Within Temptation is erg snel gemaakt, en als het hen lukt om internationale hits te scoren, zit deze kans er voor Delain zeker ook in.
Vraag is alleen of zij wel makkelijk door kunnen breken, aangezien (bijna) alle projectleden ook nog in een andere band spelen. Het is afwachten of het te combineren zal zijn.

Wat meteen duidelijk wordt als je luistert naar Lucidity is dat het album zonder meer goed in elkaar steekt. Het is een uiterst doordacht project: de muziek op dit album is gemaakt met een bedoeling.
Het is erg afwisselend door de vele projectleden die samenwerken, de muziek mist hierdoor echter ook een duidelijke identiteit.

Het eerste nummer op de cd, Severe, is echte filmmuziek, met veel strijkers en een koor. Het geheel is erg symfonisch, op deze cd vind je sprookjesmetal van de bovenste plank. Frozen is erg speeldoosachtig en doet sterk aan de muziek van Within Temptation denken. See Me In The Shadow is de ballad van de cd. Er wordt gebruik gemaakt van een piano, en het nummer heeft een hele subtiele uitstraling.
Het nummer The Gathering heeft een fris karakter, het is een up-tempo nummer met een Queen-achtig koortje als intro. Day For Ghosts valt op doordat dit het snelste nummer op het album is, en het klinkt zwaarder dan de andere nummers.

De muziek staat op zich veel sterker op dit album dan de zang. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in het nummer Silhouette of a Dancer, passen de stem van Charlotte Wessels en de grunts van George Oosterhoek niet echt bij elkaar, het geeft een vreemd klinkend geheel.

Over het algemeen klinken alle nummers erg herkenbaar. Delain staat erg sterk binnen het genre waarin ze muziek maken, maar is toch niet origineel te noemen. Om terug te komen op de uitspraak van Martijn: Delain is een topband en levert kwaliteit, maar geen originaliteit.
Recensent:Annet Haggeman Artiest:Delain Label:Roadrunner Records
Prince - Ultimate

Prince - Ultimate Ultimate is inmiddels de derde officiële verzamelaar van Prince die zich...

The Thermals – The Body, The Blood, The Machine

The Thermals - The Body, the Blood, the Machine Waar hun debuterende More Parts Per Million nog behoorlijk opgefokt klonk,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT