RECENSIE: gebroeders Bin - Brieven - Liederen Over De Oorlog Van 14-18

Brieven
2014-11-07 Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Om die reden wordt op verschillende manieren uitvoerig aandacht besteed aan deze gruwelijke Grote Oorlog die miljoenen mensen het leven kostte. Aan het rijtje van herdenkingen is recentelijk de cd Brieven van het duo Gebroeders Bin toegevoegd, die als ondertitel Liederen Over De Oorlog Van 14-18 heeft. Het duo bestaat uit Sjoerd en Floris Bin uit Goes, dat voor dit project werd geïnspireerd en bijgestaan door geschiedkundige Robert-Jan Poortvliet.

Voor het album heeft Gebroeders Bin gekozen voor een akoestische insteek. Dit resulteert in een collectie van ingetogen nummers met een overwegend langzaam tempo. De instrumentale begeleiding is heel minimaal gehouden met gitaar, banjo, piano, cello (gastrol van Mark van Rhijn) en heel af en toe een beetje percussie. Het grote voordeel daarvan is dat de teksten heel goed tot hun recht komen. Dit wordt extra kracht bijgezet door de prettige, zuivere en heldere stem van zanger Sjoerd.

De nummers draaien duidelijk om de teksten, die voort zijn gekomen uit fragmenten van brieven en mondelinge overleveringen van soldaten aan het westelijk front. Hierbij komen veel aspecten aan de orde, zoals de loopgraven, de bombardementen, de dreiging en de opkomst van de oorlog en vooral het persoonlijk leed die de oorlog de betrokkenen heeft aangedaan. In dit historisch naslagwerk wordt ook aandacht besteed aan een aantal gebeurtenissen die in de geschiedenisboeken meer onderbelicht zijn gebleven, zoals het schrikdraad dat de Duitsers tussen België en Nederland hebben gespannen om het vluchten van soldaten te voorkomen en het bombardement op Zierikzee in het neutrale Nederland.

Het nadeel van de ingetogen insteek is dat het soms lastig is om de aandacht volledig bij de liedjes te houden. In sommige gevallen is de begeleiding zo minimaal dat de nummers een beetje saai zijn. De hoogtepunten van de cd zijn dan ook die nummers die op instrumentaal vlak net iets extra’s brengen, zoals in het openingsnummer ’Muur Van Verderf’ en de single ‘Morgen Jaagt Mijn Kogel’. Daarnaast zijn de nummers ‘Strijdlied En Gebed’ en ‘Vliegmachine’ andere hoogtepunten vanwege het gebruik van geluidsfragmenten uit de oorlog. Het zijn deze nummers waarin tekst en muziek perfect samenkomen. Het meest opgewekte nummer is de instrumentale afsluiter ‘Naar Huis‘. Over het algemeen doet de stijl van de cd denken aan een mix van Stef Bos, Frank Boeijen en Boudewijn de Groot. En dat zijn toch niet de minste namen in de vaderlandse muziek.

Brieven is een lovenswaardig project dat de geschiedenis op een waardige manier doet herdenken en in leven houdt. De cd is als een goede fles wijn. Hij moet eerst even rijpen en geconsumeerd worden op het geschikte moment. Maar met iets meer instrumentale afwisseling en ondersteuning had het geheel mogelijk een nog vollere smaak gekregen.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:gebroeders Bin Label:Eigen Beheer
Gele Koffer

Yellow Suitcase - Maze Of Mind Yellow Suitcase moest een funkband worden. Dat was het plan van oprichters...

Cover Nick Oliveri`s Uncontrollable - Leave Me Alone

Nick Oliveri`s Uncontrollable - Leave Me Alone Bassist Nick Oliveri heeft op zijn zachtst gezegd een grillige carrière...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT