RECENSIE: Gemma Ray - Milk For Your Motors

Gemma
2014-11-21 De Engelse zangeres Gemma Ray heeft tot op heden altijd haar eigen pad gekozen. Al voor ze haar eerste album uitbracht startte ze een eigen label, Bronze Rat Recordings, om hier vervolgens muziek op uit te brengen van populaire acts als Seasick Steve en Jon Spencer Blues Explosion. Zelf komt ze nu met Milk For Your Motors, een voor vinyl ontworpen plaat (het album heeft twee kanten met een eigen identiteit) met hulp van o.a. Howe Gelb van Giant Sand en Alan Vega van Suicide.

Ray is niet iemand om in een hokje te plaatsen, zo bewijst ze opnieuw met deze diverse plaat. Milk For Your Motors schiet van Folk naar Blues en weer door naar donkere Noir-pop. Zo is ‘The Wheel’ stevig beïnvloed door Nick Cave, klinkt ‘Long Live This Life’ als een kruising tussen Marianne Faithfull en Lana Del Rey en heeft ‘Waving At Mirrors’ wel wat weg van een donkere versie van de ‘60’s pop van She & Him. Dit nummer doet verder samen met ‘Motorbike’ ook dienst als tweeluik over een verkeersongeluk, waarbij de stem van Alan Vega bijzonder krachtig dienst doet als overleden weggebruiker in laatstgenoemde song. Het zijn deze momenten die Gemma Ray zo bijzonder maakt, door met beide perspectieven te spelen creëert ze een emotioneel schouwspel in zeven minuten.

Op ‘Rubbing Out Your Name’ krijgt Ray hulp van het Duits Filharmonisch Orkest. Het orkest krijgt de dankbare taak de emotionele waarden van Ray’s muziek verder uit te diepen. Het is jammer dat deze samenwerking beperkt is gebleven tot dit ene nummer, want tegenover dit rijke geluid steken de wat kale en repetitieve nummers als ‘Shake Baby Shake' en ‘When I Kissed You’ ietwat bleekjes af. Het venijn zit bij Milk For Your Motors sowieso in de staart, want ook ‘Old Love’ en bonus track ‘You Changed Me’ zijn sterke nummers.

Ondanks dat ze opnieuw veel het avontuur zoekt weet Gemma Ray weer volledig als zichzelf te klinken. Milk For Your Motors overtuigt op bijna alle fronten, enkel het begin is een beetje stroef. Binnenkort staat ze met John Grant op de Nederlandse podia, een combinatie die niet te missen valt.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Gemma Ray Label:Munich Records
Cover Neil Cowley Trio - Touch And Flee

Neil Cowley Trio - Touch And FleeBaarden zijn hip en Neil Cowley Trio maakt daar handig gebruik van. De...

Chris Smither

Various - Link Of Chain: A Songwriters Tribute To Chris Smither Grote kans dat je nog nooit van Chris Smither gehoord hebt, maar nog groter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT