RECENSIE: Frank Turner - The Third Three Years

FT
2015-01-19 Frank Turner heeft er de gewoonte van gemaakt om elke drie jaar een soort verzamelaar uit te brengen. Een verzamelaar met onuitgebrachte tracks, live-opnames, demo's en covers. Een soort traktatie voor de fans, zeg maar. En ook eind 2014 was het weer zover, getuige de release van The Third Three Years.

De slimme rekenaar vogelt dan snel uit dat dit de 'volume 3' is van de verzamelwerkjes van de Britse zanger. En hij heeft wat om te vieren, want Turner wist zich nogal op te werken in de muziekwereld. Hij speelde in Nederland in 2009 nog in de kleine zaal in het voorprogramma van The Gaslight Anthem, de afgelopen drie jaar deed hij dat in het voorprogramma van Iron Maiden, in een door hem zelf uitverkocht Wembley en voor de ogen van de wereld op de opening van de Olympische Spelen in Londen.

Dat dankt de troubadour aan zijn ruige aaibaarheidsfactor. Huismoeders vinden hem leuk en luisteren graag naar zijn rauwe liedjes over leven en liefde, maar tegelijk spreekt hij de rock- en punkscene aan met dezelfde thema's en openheid oven afschuwelijke exen, die avonden met teveel drank op en afkeer van bepaalde politieke stromingen.

Je hoort op The Third Three Yearsterug dat Turner een grote naam is geworden, maar dat hij nog steeds dezelfde rebel is als altijd. Openen met een cover van 'Somebody to Love' van Queen is gedurfd, maar geeft aan dat Turner niet terugdeinst voor de mainstream en de klassiekers. Maar als daarop direct 'Hits and Mrs' volgt, dan zijn we weer bij de akoestische en soms hysterisch verliefde Turner beland.

De 21 nummers op de verzamelaar meanderen tussen die twee uitersten. Covers van grote namen, live-opnames van allerhande concerten, kleine liedjes van Turner zelf en akoestische versies van bekende en minder bekende nummers van eigen hand passeren de revue. Lang niet altijd even zuiver of zelfs goed, maar dat is niet wat we willen van Turner. Zing er maar een beetje naast, zolang het maar puur en rauw is. En dat is precies wat de Brit de luisteraar voorschotelt.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Frank Turner Label:Xtra Mile Recordings
SYN

Scream Your Name - Face To FaceAltijd goed als persberichten een interessante insteek nemen. Scream Your...

Cover Calvin Harris - Motion

Calvin Harris - Motion Weet je nog, die allereerste clip van Calvin Harris ? ‘Dance Wiv Me’, waarin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT