RECENSIE: Frank Turner - Last Minutes And Lost Evenings

Cover Frank Turner - Last Minutes And Lost Evenings
2012-11-23 Frank Turner, niet te verwarren met de vreselijke Paul Turner, is een Engelse folkzanger met een punkverleden en het hart op de goede plek. Turners vierde studioalbum, England Keep My Bones, zorgde voor een bescheiden doorbraak en volgend jaar moet de opvolger hiervan verschijnen. Om het wachten hierop te verzachten en om de nieuwe fans kennis te laten maken met Turners oudere werk, brengt de platenmaatschappij nu de verzamelaar Last Minutes & Lost Evenings uit.

Last Minutes & Lost Evenings bestaat uit twee schijfjes. De eerste is een vijftien tracks tellende cd met een mooie dwarsdoorsnede van Turners oeuvre. De tweede schijf is een dvd, met daarop een registratie van het concert dat Turner in april van dit jaar gaf in de Londense concertzaal Wembley Arena.

Laten we met de cd beginnen. Deze opent met het sterke ‘I Knew Prufrock Before He Got Famous’, afkomstig van Love, Ire & Song. Dit is Turners beste plaat tot nu toe en met vijf tracks ook het best vertegenwoordigd op Last Minutes & Lost Evenings. Het nummer bevat de zin ”Life is about love, last minutes and lost evenings”, waar de titel van deze verzamelaar van is afgeleid. Andere uitschieters afkomstig van Love, Ire & Song zijn ‘Substitute’, waarin Turner twee mislukte relaties bezingt, en ‘Long Live The Queen’, over een overleden vriendin.

Ook de uptempo folksong ‘Try This At Home’ is een echte uitschieter. Dit nummer doet nogal aan de Levellers denken en dat geldt ook voor ‘Sons Of Liberty’ en ‘The Road’. In het rustigere, maar ook erg mooie ‘Father’s Day’ bezingt Turner de moeizame relatie met zijn vader.

Op de dvd zien we dat Turner niet ‘s werelds beste zanger is, maar die tekortkoming maakt hij meer dan goed door zijn gedrevenheid en sympathieke uitstraling. Hij lijkt zeer verbaasd dat hij in de Wembley Arena mag optreden. Hij verontschuldigt zich hiervoor haast door te zeggen dat hij in deze grote zaal terechtgekomen is door zijn trouwe fans en niet doordat ”Simon Cowell even een paar mensen heeft gebeld”.

Net als de cd geeft het concert een mooi overzicht van Turners oeuvre, met uiteraard een grotere nadruk op England Keep My Bones. Ook komt de prachtige titeltrack van Love, Ire & Song voorbij, die op de cd helaas ontbreekt. Verder zingt Turner met zijn jeugdheld Billy Bragg een half geslaagde cover van ‘The Times They Are A-Changin’’ en tussen de reguliere set en de toegift laat hij doodleuk een tatoeage op zijn arm zetten.

De cd van Last Minutes & Lost Evenings bevat slechts één nummer van England Keep My Bones. Hierdoor is de verzamelaar zeer geschikt voor fans die bij Turners laatste plaat zijn aangehaakt en nu zijn oudere werk willen leren kennen. Voor de oudere fans is vooral de dvd interessant. Deze is overigens ook los te koop.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Frank Turner Label:Epitaph
Cover Audio Adam - This Is Our Home

Audio Adam - This Is Our HomeVorig jaar werd de band door 3FM al verkozen tot Serious Talent, en in...

Cover Jason Lytle - Dept. Of Disappearance

Jason Lytle - Dept. Of Disappearance Wat uw recensent betreft behoort Under The Western Freeway , het debuutalbum...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT