RECENSIE: Bert Hadders & De Nozems - De Bosklopper Tapes

Hadders
2015-01-03 De Groningse muzikant Bert Hadders kende in zijn leven al vele beroepen. Niets wilde beklijven. Toen hij in 2012 op een rommelmarkt in contact kwam met een grote voorraad bandopnames raakte hij geïnspireerd. Het ging om een verzameling opnames van antropoloog Drs. Gradus J. Bosklopper. Uit het Drents-Gronings gebied had de man hij een overzicht gemaakt van locale artiesten uit voorbije tijden. De verzameling dansnummers, opwekkingsliederen, veengospels, turfblues en volksliedjes hebben de basis gevormd van De Bosklopper Tapes; een mooi kijkje in de vergeten Noord-Nederlandse muziekgeschiedenis.

Daarbij doen Bert Hadders & De Nozems meteen denken aan die andere bekende Drent: Daniel Lohues. Ook hier wordt er gezongen in een sterk lokaal accent dat soms moeilijk te volgen is. Ook Bert Hadders is duidelijk geïnspireerd door oude blues- en countrymuziek. Gelukkig zijn de teksten bijgevoegd.

Een vrolijk hoogtepunt is ‘Beloofde Laand’. Met een opzwepend countryritme, vooral dankzij staande bas, nestelt het refrein gelijk in je hoofd. Mooi is het samenspel van de zang van Bert Hadders met de achtergrondzangeres. De geest van Johnny Cash dwaalt duidelijk door het nummer. Bluesy is ‘Leste Traain Noar Knoal’ met de elektrische gitaar op de voorgrond. Het nummer is ongetwijfeld geïnspireerd door ‘Mystery Train’ van Junior Parker. Het ritme voelt in elk geval hetzelfde aan.

Op respectvolle wijze heeft Bert Hadders de tapes van Drs. Bosklopper uitgewerkt. Het resultaat mag er wezen! Er is een breed pallet aan muzikale kleuren, terwijl dit nergens ten koste gaat van de samenhang op De Bosklopper Tapes. De nummers hebben allemaal een mooi uitgewerkte opbouw.Het langzame werk weet je te betoveren, terwijl de snellere nummers gemakkelijk meegezongen kunnen worden dankzij het aanstekelijk gevoel dat overal op De Bosklopper Tapes heerst. Het is te hopen dat er zich nog een voorraadje tapes in die plastic zak van Drs. Bosklopper bevinden!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Bert Hadders & De Nozems Label:Marista
Cover Elliott Brood - Work And Love

Elliott Brood - Work And LoveDe alternatieve countryband Elliott Brood is alweer aan haar achtste album...

Cover Noblesse - Nothing Is Anything

Noblesse - Nothing Is Anything De Haagse rockband Noblesse presenteerde op 25 oktober haar, inmiddels...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT