RECENSIE: Son Little - Things I Forgot

Son Little
2015-01-04 Son Little is duidelijk een soulzanger van een nieuwe generatie. Voor grote uithalen, swingende blazers en emotionele ballades moet je hier niet zijn. Wie houdt van jazzy beats, gecontroleerde zang en emotionele teksten zit wel goed bij Son Little. Het mag daarbij geen verrassing zijn dat de zanger veel heeft samen gewerkt met hiphopgroep The Roots en hiphop producer RJD2.

Het geluid van beide klinkt namelijk sterk door op Things I Forgot. De beats zijn hiphop georiënteerd. De ritmes doen, minus de raps, sterk denken aan recentere albums van The Roots. Plaatopener ‘The River’ zet op mooie wijze de toon. Het ritme is opgebouwd uit opzwepende handklappen. De referentie voelt gospel aan terwijl de elektronische productieklanken de 21e eeuw binnen laten. De zanger doet hier qua stemgeluid aan een ingetogen Charlie Winston denken. Het refrein is catchy en nodigt meteen uit tot een klein beetje heupwiegen. Het is knap hoe het nummer echter beheerst blijft en, op aangename wijze, het swingende hoogtepunt afwezig is. Net zo sterk is ‘Cross My Heart’. Het gitaarwerk is bluesvol, maar aangevuld met elektronische bliepjes. Op de achtergrond hoor je ver weg een koortje. Het klinkt spookachtig en hypnotiserend tegelijk.

Het is tegenwoordig populair; geen groot soulwerk in de stijl van Marvin Gaye, Otis Redding en Al Green, maar soul gevuld met ingehouden emoties. De gevoels worden in de teksten en de ingetogen manier van zingen tentoon gesteld. Er sijpelt iets triests door in de stem van Son Little. Wellicht is het juist de sterke zelfcontrole van Little dat maakt dat zijn nummers je zo bij de keel grijpen. Hij sluit daarmee aan bij artiesten als Bonobo en James Blake. Met de vijf nummers, en een remix, die Things I Forgot rijk is laat Son Little horen een zanger te zijn die in de gaten gehouden moet worden. Hier gaan we veel van horen!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Son Little Label:Anti
Cover Reverse Cowgirls - Bucking

Reverse Cowgirls - BuckingHet uit Groningen afkomstige Reverse Cowgirls bestaat uit Harry Kingma,...

Cover The Damned & Dirty - Rolling Into Town

The Damned & Dirty - Rolling Into Town The Damned And Dirty is een Nederlands bluesduo dat bestaat uit Kevin de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT