RECENSIE: The Dream Syndicate - These Times

Dream S
2019-09-11 The Dream Syndicate is terug van niet zo heel lang weggeweest. De helden van de Paisley Underground scene van begin jaren ’80 verrasten in 2017 met hun geweldige comeback album How Did I Find Myself Here?. Aan inspiratie geen gebrek want nu ligt opvolger These Times alweer in de schappen.

Met zijn vaste kornuiten Chris Cacavas (keys), Jason Victor (gitaar), Mark Walton (bas) en Dennis Duck (drums) schudt Steve Wynn tien tracks uit zijn hemdsmouwen. De productie was dit keer in vakkundige handen van veteraan John Agnello (o.a. Screaming Trees, Dinosaur Jr. en Sonic Youth).

De muziek vindt zijn oorsprong nog wel in de countryrock, maar leunt tegenwoordig zwaarder op invloeden uit de psychedelica en zelfs krautrock. Dit levert sterke songs op met dank aan het hypnotiserende stemgeluid van Wynn, de gortdroge maar functionele drumpartijen van Duck en het smaakvolle toetsenwerk van Cacavas (zoals in ‘The Whole World’s Watching’ en ‘Black Light’). Maar de hoofdrol is weggelegd voor het psychedelische gitaarwerk van Wynn en Victor. Zij halen dit keer alles uit hun gitaren en effectpedalen (zoals het galmende gitaargeweld in ‘Put Some Miles On’).

Ook dit keer bevat het album weer een roadsong. ‘Speedway’ lijkt een thematisch vervolg op ’80 West’ van het vorige album. Net als ‘Put Some Miles On’ dat gaat over het leven on the road en de inspiratie die lange nachtelijke autoritten met Miles Davis op de radio kunnen opleveren: ”I put some Miles on, and heard the space between the notes”.

Verder is het vaak gissen waar de cryptische teksten over gaan: ”Working hard, against the underwriter, got a dog in the fight, but I’m a lover, not a fighter (uit ‘The Way In’) of ”Exposed against the night, colors flip and reunite, under the blacklight” (uit ‘Black Light”). Dat is maar goed ook, want ze leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het bezwerende karakter van de muziek. Als de kwaliteit zo hoog blijft, mag The Dream Syndicate elke twee jaar een nieuw album afleveren.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Dream Syndicate Label:Anti
Cover Mother Bass - The Bullet Wound Is Gone

Mother Bass - The Bullet Wound Is GoneRockformatie Mother Bass uit Nijmegen laat zich het liefste niet vastpinnen...

Bleached

Bleached - Don`t You Think You've Had Enough Het uit Los Angeles afkomstige Bleached is toe aan haar derde album. Don’t...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT