RECENSIE: The Staves - Blood I Bled

The Staves
2015-01-22 De drie zussen van The Staves komen binnenkort met een nieuw album. Als opwarmertje stellen zij ons eerst voor aan hun nieuwe EP, genaamd Blood I Bled. Het schijfje bestaat uit een drietal nummers die alvast een voorproefje vormen voor het echte werk waar wij in de loop van dit jaar van kunnen smullen. De tracks op de twaalf minuten durende EP geven ieder een indicatie van de stijl die we van het toekomstige album kunnen verwachten en kennen een aardige diversiteit.

Heel kenmerkend voor The Staves is de harmonieuze zang, waarbij de stemmen van de drie zusters elkaar op een krachtige en uitzonderlijke manier versterken. Deze klinken als een rode draad door alle liedjes heen en zorgen daarmee voor een bepaalde mate van gedragenheid en puurheid. De EP begint met het lieflijke en rustige ‘Open’ en bouwt vanaf dan langzaam op. Bij de tweede track genaamd ‘Blood I Bled’ wordt het tempo ietsjes opgevoerd en wordt er qua tekst tevens een wat serieuzere toon aan gegeven. ”Pick up my roots and now the leaves are dead. They tumbled down in bruise of all the blood I bled”. Muzikaal gezien weten de dames goed hoe ze ervoor kunnen zorgen dat een nummer een grote indruk achterlaat bij de luisteraar. Qua instrumenten hebben ze daarvoor dan ook van alles uit de kast gehaald. De track begint in eerste instantie met stevig gitaargetokkel, opgevolgd door prominent aanwezige drums en wordt afgesloten met een flink arsenaal aan strijkers die met hun gracieuze, meeslepende melodieën voor de nodige climax zorgen.

Wanneer ze met het tweede nummer de luisteraar al flink overweldigd hebben, is daar ook nog het slot: ‘America’ dat juist weer een vrolijke en opgelaten toon met zich meebrengt. Deze track is zeer prettig om naar de luisteren en komt juist weer iets dichter in de buurt van de country/folk. Heel klein en zonder al te veel poespas zorgen zij voor een mooie afsluiting van de smaakmakende teaser die zij van deze EP gemaakt hebben. Ze laten ons hiermee als het ware kennismaken met hun muzikale palet, bestaande uit vele stijlen en variaties waardoor het beluisteren van deze drie liedjes niet snel zal vervelen. Op basis van deze songs zou je bijna zeggen dat het uiteindelijke album haast niet tegen kan vallen. Dat wordt nog even in spanning afwachten dus!
Recensent:Jennifer Worrell Artiest:The Staves Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Ivo Bernard - Memory Man

Ivo Bernard - Memory ManSinger-songwriter Ivo Bernard speelde vanaf 2001 eerst in de powerpopgroep...

Aasgier

Ásgeir - In The Silent - Deluxe Limited Edition In september 2012 verscheen het album Dýrð I Dauðaþögn van de IJslandse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT