RECENSIE: Diagrams - Chromatics

Diagrams
2015-02-12 De Engelsman Sam Genders is een ware muzikale kameleon. Want dit voormalige bandlid van Tunng, die de drijvende kracht is achter Diagrams, schakelt moeiteloos over van zijn folkverleden naar pop en elektronische muziek. Chromatics is het tweede volwaardige album van de band, waarbij Genders wordt bijgestaan door een roulerend gezelschap gastmuzikanten, waaronder Smoke Fairies. Overigens maakt Diagrams ditmaal nog meer gebruik van akoestische instrumenten dan op voorganger Black Light.

Op dit tweede album is wederom te horen dat Genders ook een muzikale spons is, want duidelijk zijn invloeden hoorbaar uit de Britse popmuziek van de afgelopen vier decennia, variërend van The Beatles, Pink Floyd en The Hollies, tot aan Snow Patrol, Coldplay, Elbow en Alt-J. Hierdoor heb je het gevoel dat je alle liedjes al eens eerder hebt gehoord. Het is knap hoe Diagrams de verschillende invloeden weet te combineren tot een coherent geheel.

Chromatics begint met vijf catchy popliedjes die lekker in het gehoor liggen en waarbij de ”oehoes” en ”ahaas” rijkelijk vloeien. De nummers worden daarbij opgesierd met een scala aan elektronische deuntjes en bliebjes, die precies het vleugje peper en zout toevoegen om de nummers extra interessant te maken. In het ingetogen nummer ‘Shapes’ doet Diagrams een stapje terug, wat een rustmomentje voor de luisteraar biedt. Daarna volgen weer een aantal pakkende popliedjes, waarbij de band op ‘The Light And Noise’ teruggrijpt naar de jaren zestig. Vrijwel alle nummers zijn van gelijkwaardig, hoog niveau, maar het meest sprankelend zijn het opzwepende ‘Desolation’, het liedje ‘Dirty Broken Bliss’ dat op een perfecte mix van Elbow en Ed Sheeran lijkt en ‘Serpent’ dat qua koortjes en akkoorden zo een nummer van Alt-J had kunnen zijn.

De teksten van de liedjes gaan hoofdzakelijk over de hoop en wanhoop in relaties en de ups en downs in het leven, waarbij Diagrams altijd weer een positieve draai aan de nummers weet te geven. De soms poëtische teksten en de instrumentale begeleiding sluiten goed op elkaar aan, waardoor over het algemeen een mellow en dromerige sfeer ontstaat.

Chromatics is een prettig en afwisselend album waarop Genders aantoont een grote muzikale kenner en alleskunner te zijn. Met zijn dromerige sfeer is het een album dat aanvoelt als een warme deken en die een goede brug weet te slaan tussen de aflopende winterslaap en de komende lente.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Diagrams Label:Full Time Hobby
Cover David Ahlen - Selah/All The Way My Saviour Leads Me

David Ahlen - Selah/ All The Way My Saviour Leads MeDe Zweedse singer-songwriter David Åhlén groeide op als zoon van een...

Cover Various - Glitterbeat: Dubs & Versions I

Various - Glitterbeat: Dubs & Versions I Het Glitterbeat label is, als onderdeel van Glitterhouse Records, één van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT