RECENSIE: Courtney Barnett - Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit

Barnett
2015-03-23 De kans is groot dat je ‘Pedestrian At Best’ al een keer voorbij hebt horen komen. Of anders heb je er waarschijnlijk al wel op Twitter of Facebook over gelezen. De single van Courtney Barnett werd de laatste tijd behoorlijk gehypet. En dat is nog terecht ook, want wat een geweldig liedje is het toch.

De uit Australië afkomstige Barnett trok in 2013 al de aandacht met de single ‘Avant Gardener’. Deze was afkomstige van The Double EP: A Sea Of Split Peas, waarop haar twee in eigen beheer uitgebrachte EP’s werden samengebracht.

‘Pedestrian At Best’ is de eerste single van het Barnett`s debuutalbum Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit. Het album werd in de herfst van vorig jaar opgenomen in Melbourne en Barnett wordt bijgestaan door gitarist Dan Luscombe, bassist Bones Sloane en drummer Dave Mudie.

Sometimes I Sit And Think opent met ‘Elevator Operator’, dat wel wat doet denken aan Sheryl Crows ‘All I Wanna Do Is Have Some Fun’. De gelijkenis zit vooral in de sfeer van het nummer en in de licht verveelde zang van Barnett. Deze manier van zingen is overigens Barnett`s handelsmerk en dit past ook prima bij de slacker-achtige indierock die ze maakt.

‘Nobody Cares If You Don’t Go To The Party’ is een lekkere rocksong in het verlengde van ‘Pedestrian At Best’, maar de meeste nummers op Sometimes I Sit And Think zijn wat rustiger. Wat echter vooral opvalt is de grote diversiteit op het album.

‘Kim’s Caravan’ en ‘Small Poppies’ zijn lichtelijk beklemmend, maar ‘Depreston’, waarin Barnett de zoektocht naar een nieuw huis beschrijft, klinkt veel luchtiger, met een relaxte country-feel. Ook ‘Kim’s Caravan’ is vrij licht van toon maar wel wat meer uptempo. Deze song nestelt zich makkelijk in je hoofd. In ‘Aqua Profunda!’ en ‘Dead Fox’ komen zowel lichtere als wat hardere passages voorbij. Deze nummers leunen allebei op een heerlijk baslijntje. Dit geldt ook voor ‘An Illustration Of Loneliness (Sleepless In New York’), dat vrij traag is, maar wel wat steviger.

“Put me on a pedestal, and I’ll only disappoint you,” zingt Barnett in ‘Pedestrian At Best’. Desondanks is Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit een zeer sterk debuutalbum.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Courtney Barnett Label:V2 Records
Cover Southern - Southern EP

Southern - Southern EPHet gaat goed met het Ierse duo Southern . Tenminste, in het Verenigd...

Cover Defcon One - The Perfection Of Slavery

Defcon One - The Perfection Of Slavery DefconOne is een Nederlandse deathmetalband die op haar derde album The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT