RECENSIE: Playstation 2 - Canis Canem Edit

Canis Canem Edit Cover
2006-10-31 Al een tijdje is het onrustig in het wereldje wat game industrie heet. Rockstar kwam namelijk met een nieuw spel en dat bracht nogal wat onrust met zich mee. Rockstar kennen we natuurlijk van de populaire Grand Theft Auto (GTA) spellen, die eigenlijk opzich een stuk geweldadiger zijn dan dat Canes Canim Edit is. Maar volgens kenners en politici zou Canes Canim Edit (al ging dit spel geruime tijd onder de werknaam 'Bully', maar is nu veranderd naar de Latijnse benaming voor 'Dog Eat Dog'.) kinderen aanzetten tot pesten. Canes Canim Edit speelt zich namelijk af op een kostschool waar veel onhandelbare kinderen zitten en waar zich ook duidelijke (en vooral stereotyperende) groepen hebben gevormd.

In het spel speel je met 'Jimmy' een lastig vijftienjarig rotjoch dat inmiddels al heel wat scholen heeft versleten. Zijn moeder gaat op huwelijksreis met haar nieuwe man en aangezien haar nieuwe man het niet zo heeft op onze bengel Jimmy besluiten ze hem voor een jaar in een kostschool te dumpen. Eenmaal op school ontmoet James twee mede studenten die hem wegwijs maken in de school. Gary is de grote leider van de twee, terwijl Pete meer het schoothondje van Gary type is. Gary zal er ook alles aan doen om jou op een slechter pad te krijgen.De studenten op 'Bullworth Academy' zijn over het algemeen verdeeld in vier groepen. Je kent ze vast wel van die talloze hollywood films: je hebt de kansloze maar sneaky nerds, de physiek sterke 'Jocks', de 'Greasers en de rijkeluiskindjes. Van deze vier zullen alleen de nerds je niet aanvallen op het schoolplein omdat je 'the new kid' bent en dat leidt er dan ook toe dat je in het begin van het spel vooral de nerds zal moeten steunen. In de loop van het spel zal je je ook mengen tussen de andere groepen.

Eigenlijk verschilt Canis Canem Edit niet zo heel erg veel van de GTA spellen. Ok, je hebt geen pistolen waar je gangsters en andere onschuldige mensen mee kan afknallen en je kan ook niet iedereen uit een auto sleuren, maar over het algemeen zijn de controls en gameplay vrij vergelijkbaar. Het zou me ook niet veel verbazen als Canis Canem Edit gewoon op dezelfde game engine draait als de GTA spellen. Ook al is Canis Canem Edit niet een echte 'sandbox' game zoals GTA, toch heeft het er veel van weg. Je bent namelijk redelijk vrij in wat je doet. Zorg er alleen wel voor dat als wanneer je les hebt je ook in de lokalen (of in de stad) bent, want anders zullen de leraren je op de hielen zitten.Je moet aardig wat afmeppen in het spel en je komt terecht in een ware highschool ghetto. Maar het leukste van al dit meppen is het 'vernederen'. Als je je mede scholieren aardig wat klappen hebt verkocht en ze bijna 'out' gaan (dood gaan ze namelijk niet) kan je ze vernederen en zullen zelfs de meest stoere jocks zal huilend wegrennen. Mijn eigen favoriete manier om te vernederen is toch wel 'prikkeldraad', of een dikke fluim in je handpalm lanceren en die vervolgens fijn uitsmeren in het gezicht van je medescholier'. Heerlijk. Mocht je achterna gezeten worden door grotere bullebakken of leraren omdat je de regels weer eens overschreden hebt, geen nood. Er zijn altijd plekken waar je je kan verstoppen, zoals in prullenbakken en kluisjes.

Maar naast mensen slaan en schoppen en wat missies volbrengen is er meer in dit spel. Je kan ook lessen volgen, sterker gezegd.. je word verwacht deze ook te volgen. Elke dag om 9.00 (tot 11.30) en om 13.00 (tot 15.30) is er een les die je kan volgen. Tijdens de lestijd word je ook niet geacht je buiten de lokalen te bevinden en zal het personeel je op de hielen zitten. Al heb je na aanvang van de les nog een half uur speeltijd om naar het lokaal te rennen voordat de leraren actie ondernemen wanneer ze je buiten het lokaal zien. De lessen doe je door middel van een mini game te voltooien die per level een beetje moeilijker word. Tijdens Scheikunde moet je op een Parappa The Rapper manier een reeks van knopjes indrukken die de computer aangeeft. Als je dit goed doet zal je na de les beloond worden met rotjes, stinkbommen en jeukpoeder. Tijdens de Engelse les moet je van 6 losse letters zoveel mogelijk woorden zien te maken. Kom je boven een bepaald percentage dan krijg je een voldoende en zal je wanneer je met meisjes zoent (jaja, onze puber heeft door dat meisjes er niet alleen zijn om ze te pesten. Al moet ik erbij zeggen dat ze in dit spel wel erg heilig en beschermd zijn.) na elke geslaagde les steeds meer 'health' ervoor terug krijgen. Alles wat je doet tijdens de lessen helpt je ook weer om een grotere en/of betere 'pestkop' te worden. Je kan meer items vasthouden zoals rotjes of stinkbommen, maar ook zal je beter kunnen smeken bij de grote boze pestkoppen die het op jou gemunt hebben als ze je te pakken hebben en anderzijds ook beter mensen kunnen uitschelden.Nou wil ik niet al te veel over dit spel in deze recensie verklappen, maar wel wil ik kwijt dat als wanneer je besluit om 'Canis Canem Edit' aan te schaffen je voorbereid moet zijn op hetzelfde wat je in spellen als GTA ook moet doen, voornamelijk het herhalen van dezelfde soort 'missies'. Toch biedt 'Canis Canem Edit' uren speelplezier en is naar school gaan zelfs een beetje leuk geworden. Het spel biedt ook, zoals je van Rockstar intussen wel mag verwachten erg veel humor.

Zoals ik al aangaf, was er een hoop comotie om Canis Canem Edit, maar waarom? Geen flauw idee. Wel weet ik dat Tweede Kamerleden zich niet horen te bemoeien met games en het effect ervan op diegene die het spelen. Als dit dan een spel is wat nog niet eens speelbaar is geweest dan is het alleen nog maar dommer. Rockstar is uiteindelijk wel de lachende derde in dit verhaal, want niet alleen hebben ze een uniek en leuk spel op de planken liggen, maar ook is al die gratis media aandacht erg mooi meegenomen. Want nu weten alleen nog maar meer mensen van 'Canis Canem Edit'. En dat is maar goed ook.

Canis Canem Edit is verkrijgbaar op de volgende platformen: Playstation2 en Xbox
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Playstation 2 Label:Rockstar Games
Nirvana - Sold out!

Nirvana - Live! Tonight! Sold Out!!Video’s zijn uit, DVD’s zijn in. Gelukkig hebben de heren platenbazen in de...

Zerotens- Zerotens

Zerotens - Zerotens Je band vergelijken met andere bands als Faith no More, Nine Inch Nails en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT