RECENSIE: Playstation 2 - Need For Speed: Carbon

Need For Speed Carbon - cover
2007-01-12 Need For Speed: Carbon de nieuwste race game in de reeks die inmidddels al heel wat uitgaves kent. Racen tot je er bij neer valt. Eigenlijk is Need For Speed: Carbon meer van hetzelfde, maar toch ook weer anders.Het eerste dat opvalt is dat de graphics op de PS2 niet meer voor verrassingen kunnen zorgen en het spel dus moet scoren op andere punten. Naast onderdelen uit eerdere versies van Need For Speed zijn er gelukkig ook een aantal nieuwe 'uitvindingen' te vinden in Need For Speed: Carbon.De politie uit Hot Persuit is weer aanwezig, maar houdt zich meer op de achtergrond waardoor hun wagens vaker voor irritatie dan voor extra actie zorgen. Een beetje zoals in Firstlife dus. Mocht je tijdens een race politie op je weg vinden dan moet je deze na de race eerst van je af schudden, en dat doe je door uit het zicht te raken van de politie en vervolgens een schuilplek te zoeken tijdens je 'afkoel periode'. Erg lomp is de politie in 'Carbon' wel. Als je je rode auto bijvoorbeeld helemaal hebt volgeplakt met witte stickers dan zijn ze alsnog op zoek naar een rode auto, terwijl het merendeel van je auto wit is.

Ook zien we onder andere de drift parcourtjes terug die we kennen uit Need For Speed Underground. Er is verder niets nieuws mee gedaan, waardoor het eigenlijk vrij saai wordt om een paar minuten door bochten te schuiven. Het is bovendien te makkelijk; remmen is niet eens nodig om in een drift te raken en je kunt er vrijwel geen fijne dingen mee vrij spelen.Het verhaal: Je hebt een tijd geleden de stad moeten verlaten en keert nu terug om je territorium terug te veroveren. De verschillende gebieden van de stad zijn inmiddels in handen van gangs die je bloed wel kunnen drinken. Door races te rijden tegen de gangs (Dit zijn er vier, voor elke type auto één en tot slot een 'eindbaas') kun je wijken voor je terugwinnen. In welke wijk je begint is afhankelijk van welke auto (Muscle, Exotic of Tuner) je kiest in het begin van het spel. Dit racen doe je echter niet helemaal alleen. Je krijgt verschillende teamleden die zich gaandeweg bij je aansluiten. Tijdens races helpen ze je elk op hun eigen manier om de race te winnen. Er zijn teamleden die een blokkade maken voor je tegenstanders of de man/vrouw voor je proberen te pakken, je shortcuts aanwijzen, de politie op afstand houden, of je laten meerijden in hun slipstream. Ze zijn echter niet altijd beschikbaar en herhalen vooral heel vaak dezelfde opmerking tijdens de races.

Voordat je een complete wijk hebt veroverd zul je tegen de leider van de heersende gang moeten racen. Dit zijn de echt uitdagende races van het spel (en tevens ook een nieuw onderdeel), die zich in het berggebied naast de stad afspelen. Het gaat bij deze races niet simpelweg om winnen, maar vooral om voorsprong of achterstand. Teveel achterstand is verliezen. In de eerste run moet je achter de 'boss' aan en de afstand zo klein mogelijk houden. In de tweede run rij jij voorop en moet je jouw score verdedigen door zover mogelijk uit te lopen, haalt je tegenstander je langer dan 10 seconden in, dan is het ook over. Je moet hier dus wel je best doen. Hoe verder je komt in het spel, hoe moeilijker het wordt. Altijd een goede impuls om door te spelen natuurlijk.Een nieuwe toevoeging is de autosculpt mogelijkheid. In plaats van alleen onderdelen uitkiezen en die op je auto plakken, kun je nu zelf onderdelen vormgeven. Dit is ook afhankelijk van je teamleden, die eigen skills hebben. Je hebt dus wel een specifiek teamlid nodig die spoilers kan vormgeven bijvoorbeeld. Ook zijn er weer genoeg stickers en verschillende soorten lak om je auto verder te 'pimpen'.

Naast de 'career' mode zijn er ook allemaal challenges die je kan aangaan, waarmee je weer nieuwe (auto-)onderdelen of versiering kan vrijspelen. Je moet bijvoorbeeld in hot pursuit mode eerst voor brons 10 politie auto's 'wrecken', voor zilver 20 en tot slot voor goud 30. Niet echt origineel maar het houd je weer even bezig.

Alles bij elkaar weer genoeg om een tijdje van de straat te zijn. Wel erg jammer dat er geen online beschikbaar zijn voor de PS2, waardoor je niet met je uniek getunede wagen tegen anderen kan racen. Misschien is het toch maar eens tijd om te gaan sparen voor een next-gen console.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Playstation 2 Label:EA
Counterpoise - Counterpoise

Counter Poise - Counter Poise Counterpoise is een initiatief van MC’s Lirx en L-Deep . Het is een...

Star Wars cover

Playstation Portable (PSP) - Star Wars: Lethal Alliance Hoewel het eerste deel van Star Wars (A New Hope, eigenlijk dus het vierde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT