RECENSIE: Playstation 2 - Tony Hawk's Project 8

Tony Hawk 8
2006-11-27 De achtendertig jarige Tony Hawk is naast een professionele skateboarder ook een merk geworden. “The Birdman” maakt reclames voor Apple en Burger King, heeft een eigen televisie- en radio show en de heeft maarliefst tien (!) verschillende spellen op zijn naam staan. Dus niet acht, zoals de titel wellicht doet denken. Project 8 is namelijk de benaming voor het nieuwe skateteam waar Tony Hawk in het spel naar opzoek is.



Natuurlijk blijft het main doel bij de Tony Hawk spellen hetzelfde, hierdoor zijn bij dit deel vooral de leuke extra's een belangrijke factor. Wij testen de game op de PS2, maar hij is tevens voor meerdere verkrijgbaar, PS3, XBOX(360) en de PSP. Opvallend genoeg niet voor de Nintendo consoles, deze komt namelijk volgend jaar met haar eigen variant: Tony Hawk's Downhill Jam.

# Options
Naast het gebruikelijke save/load game kun je onder Options veel meer dingen instellen. Wil je bloed zien wanneer de speler valt? Wil je dat de controller vibreert tijdens het spelen? Het gaat zelfs nog verder, welke muziek wil je horen tijdens je ritje skaten? Je kunt hier kiezen uit een gigantische playlist met verschillende genres. Mijn tips zijn: Bad Religion, Wolfmother, Zeke, Transplants, Slayer, Nine Inch Nails, Ministry en Eagles Of Death Metal.

Wanneer je klaar bent met alles instellen kun je nog meer doen onder Options. Je kunt hier ook je cheat codes invoeren (een kwestie van even Googlen). Dit is een must-functie in het spel, aangezien je alles zowat moet vrijspelen en niet iedereen even goed is. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je al snel vastloopt en hierdoor veel extra’s zou moeten missen.



Ook kun je hier de game movies terug kijken. De filmpjes zijn wederom verdeelt in verschillende categorieën, je kunt o.a. kiezen uit "pro footage", "behind the scenes" en "day in the life". Een leuke extra, maar geeft het totaal niet veel meerwaarde.

# Create
Zoals we gewent zijn bij zulk soort spellen kun je ook je eigen 'poppetje' creëren. Het creëren zelf gaat helaas niet verder dan het editten van drie bestaande poppetjes. Een blanke en donkere man en een kindje. Het kiezen van de speler bepaald ook hoe je degene kunt bewerken. Zo kun je de donkere speler bijvoorbeeld (heel bevooroordeeld) voorzien van een (big/small) afro, dreadlocks, cornrows en ga zo maar door.

# Free Skate
Bij deze optie kun je naast de pro's (die je moet vrij spelen) ook je eigen gemaakte poppetje kiezen. Voordat je begint kun je nog even de tricks nalezen (welke knopjes je moet gebruiken). Deze oefen optie is hierdoor erg handig, je kunt de levels (die je tevens moet vrijspellen) verkennen voor de Career mode en je krijgt tips wanneer een trick niet goed verloopt. Een extra die leuk als beginner van de game, maar daarna verveelt.



# 2 Player
Het kiezen van de levels en poppetjes gaat bij deze mode hetzelfde als bij de “Free Skate”. Wanneer je hierdoor heen bent kun je kiezen uit vier verschillende gametypen: Trick Attack, Graffity, Horse en Free Skate. Deze vier zijn natuurlijk een herhaling uit de andere delen, maar daardoor niet minder leuk. Toch hoop ik dat de volgende Tony Hawk zich iets meer gaat richten op de multipayer opties. Samen missies doen zou al een erg leuke en vooral vernieuwende extra zijn in de Tony Hawk series.

# Career
Waar het spel echt op draait is de Career Mode. Bij deze kun je kiezen uit de pro skaters (die vrijgespeeld moeten worden) en wanneer je ver genoeg bent in het spel tevens uit celebs. Hier krijg je onder andere drummer Travis Barker en zanger Tupac Shakur, maar ook types als “nerd” en “zombie” kunnen worden vrijgespeeld.

Wanneer je je karakter hebt gekozen kun je voordat je aan de Career begint deze ook nog even uittesten. Dit om te kijken of je wel alle skils hebt. In een loods moet je bepaalde standaard goals halen (ollie, grinds, combos) om te kijken of je wel goed genoeg bent voor Project 8. Dit bewijzen in de rest van het spel hetzelfde als bij de andere delen, in het betreffende level (o.a. High School, Car Factory en Shopping Mall) staan verschillende mensen die "hey dude, come over here" naar je roepen. Wanneer je naar deze gaat krijg je een opdracht. Wanneer je deze opdracht haalt kom je verder en unlock je dingen, it's simple. Wanneer je een goal niet gehaald hebt kun je hem meteen opnieuw proberen, dit scheelt je weer zoeken naar het betreffende poppetje.

De Career levels zijn de belangrijkste nieuwe factor aan het spel en het aanschaffen zou ook puur om deze extra levels zijn. Wanneer je het hierom doet zul je overigens niet teleurgesteld zijn, Project 8 heeft de meeste doelen ooit in de Tony Hawk geschiedenis!



# Conclusie
Doordat de Playstation 2 al een vrij oude console is (zes jaar) heeft het heel wat laad momenten voordat je eindelijk kunt beginnen. Doordat je tijdens het wachten skate filmpjes te zien krijgt is dit goed opgelost, het is helemaal niet meer erg om even op het laden te moeten wachten. Wanneer je in het hoofdmenu zelf even wacht start er vanzelf een soort "screensaver" die in-game tricks laat zien, waardoor je op veel nieuwe ideeën kunt komen.

Een vooruitgang is het wanneer je aan het skaten bent en een ander level wilt doen, je niet helemaal terug hoeft naar het main menu, maar dit gewoon tijdens het gamen zelf kunt switchen. Naast het weten van de termen hoef je verder IRL geen skater te zijn om het spel te kunnen spelen, het is gewoon een kwestie van de besturing even doorhebben. Wanneer je de andere Hawk spellen ook hebt gespeeld is deze simpel, er is namelijk niks aan verandert.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Playstation 2 Label:Activision
Guitar Hero 2 cover

Playstation 2 - Guitar Hero 2Vorig jaar bracht Red Octane misschien wel een van de meest coole en...

Gears of War

XBOX 360 - Gears of War Sinds kort is daar dan eindelijk voor de XBOX360 dat ene spel waar menig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT