RECENSIE: End of the Dream - All I Am

All I Am
2015-08-26 Dat we in Nederland met een meer dan gemiddeld aanbod van female fronted metalbands zitten is genoegzaam bekend. Ook internationaal wordt er flink aan de weg getimmerd door de grote namen, maar ook een stapje lager barst het van het talent. Met End Of The Dream mogen we de volgende band toevoegen aan de omvangrijke lijst. Het vijftal uit ’s-Hertogenbosch bestaat sinds 2010 en heeft dit jaar haar debuutplaat All I Am in eigen beheer uitgebracht.

Het kan niet anders of de band rond zangeres Micky Huijsmans gaat hoge ogen gooien bij liefhebbers van bands als Delain, Epica en aanverwante groepen. End Of The Dream, heeft dan ook alle registers open getrokken om van All I AM een mooi product te maken.
Allereerst is daar Joost van den Broek aangetrokken voor de productie. Een goede keuze, zo blijkt, want de symfonische metal van de band klinkt glashelder. Daarnaast heeft de End Of The Dream een goede hand van songs schrijven, want de nummers zijn stuk voor stuk het aanhoren meer dan waard. Uiteraard zijn er weinig verrassingen te bespeuren omdat het genre nu eenmaal wat uitgekauwd is, maar wat geeft het zolang de dame en heren zulke boeiende nummers maken.

De heldere stem van Micky Huijsmans die flink kan galmen, maar ook heel klein kan zingen, verhoogt het luistergenot van songs als het licht folky titelnummer en het met groots meebrulrefrein gezegende ‘Collide’, maar ook van het After Forever-achtige ‘Follow The Angels’ dat het album bombastisch opent, maar waarin ook even flink gas wordt teruggenomen. Het komt de dynamiek allemaal ten goede. Verder zijn er veel mooie details te ontwaren binnen de muziek, zoals het subtiele pianowerk in ‘Colder’ en ‘Through The Dark’. Het langste nummer ‘Dark Reflection’ is een fijne luisterervaring in de beste After Forever traditie en laat horen dat de vier heren rond Micky gewoon prima muzikanten zijn. De droevige ballad ‘Gone’ sluit dit prima album in stijl af en benadrukt de vocale kwaliteiten van Micky Huijsmans in volle glorie.

Ondanks de sombere, enigszins introvert overkomende teksten, word je gewoon vrolijk van All I Am. End Of The Dream toont aan dat de bron van goede female fronted metalbands in Nederland (gelukkig) nog lang niet opgedroogd is.
Recensent:Jan Didden Artiest:End of the Dream Label:Hard Life Promotion
Cover System Overthrow - System Overthrow

System Overthrow - System OverthrowDe klassieke metalplaten uit de jaren tachtig van de vorige eeuw klokten vaak...

Cover Bob Wayne - Hits The Hits

Bob Wayne - Hits The Hits Wat doe je als je als artiest graag wil doorbreken bij het grote publiek,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT