RECENSIE: Anne VanSchothorst - Ek Is Eik

Ek
2015-09-04 De harpiste en componiste Anne Vanschothorst kreeg een ingeving voor nieuwe muziek toen ze keek naar de grote eiken die omgehakt werden in haar straat. Geïnspireerd door de statigheid en wijsheid die de bomen uitstraalden en door het gedicht ’Thinking Tree’ van Daniëlle Danker, componeerde Anne de muziek voor haar nieuwste album Ek Is Eik. De titel is Zuid-Afrikaans voor ‘Ik ben een eik’. Anne Vanschothorst is geen vreemde in de muziekwereld, haar eerdere werk werd gebruikt voor producties van Discovery Channel en andere grote omroepen. Anne gebruikt haar muziek graag in combinatie met andere vormen van kunst, bijvoorbeeld in combinatie met video of poëzie. Haar klassieke muziek met jazzelementen leent zich hier dan ook perfect voor: het is mysterieus, filmisch en minimalistisch. Ek Is Eik is vooral een meditatief en rustgevend album dat vrij is van climaxen of uitspattingen.

Zodra de cd gestart wordt is het alsof men in een bootje stapt en zich mee laat voeren. Nummers vloeien in elkaar over en veranderen in een stroom van muziek. Anne is niet bang voor stiltes, leegte en herhaling in haar muziek, ze neemt de tijd in haar composities. Dit maakt de plaat zo meditatief. Het rustige openingsnummer ‘Where Is Mo?’ brengt gelijk deze sfeer door te openen met de lange tonen van trompettiste Saskia Laroo waarna Anne met haar harp invalt. Het opnameproces verliep echter anders dan dat het nummer doet vermoeden; Anne componeerde de harpstukken en speelde deze in, waarna de opname werd opgestuurd naar Saskia die haar deel improviseerde en deze als sample opnam. Hoewel deze manier van opnemen niet vreemd is binnen de popmuziek, is dat het wel binnen de klassieke muziek.

Ook op het volgende nummer kabbelt de muziek verder. De harp wordt niet alleen gecombineerd met trompet, maar ook met een Viola Da Gamba, bas en percussie. ‘When We Were Trees’ valt op door het percussiegebruik. Percussionist Arthur Bont weet een extra laag te geven aan de muziek waardoor het meer diepte krijgt dan de rest van de nummers. De stroom van Ek Is Eik lijkt even vast te lopen wanneer men aankomt bij ‘Strange Bird’. Het nummer begint sprookjesachtig en lieflijk, maar eindigt, zoals de titel al aangeeft, vreemd met harde korte aanslagen van de harp die de betovering van het album even doorbreken. De draad wordt vervolgens direct weer opgepakt door het daarop volgende ‘Raven’s Departure’, dat geïnspireerd lijkt te zijn door het werk van Yann Tiersen.

Ek Is Eik is niet een album voor alle stemmingen, maar vraagt en creëert rust. De plaat zou zeker “zweverig” genoemd kunnen worden, maar de benaming “kunst” is ook op zijn plek. Hoe dan ook, het is een bijzonder album waarin Anne Vanschothorst klassiek en jazz op nieuwe manieren met elkaar weet te verbinden.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Anne VanSchothorst Label:Eigen Beheer
Cover Heyrocco - Teenage Movie Soundtrack

Heyrocco - Teenage Movie SoundtrackHet driekoppige Heyrocco uit het Amerikaanse Charleston lijkt in hun eigen...

Cover Albany Down - Not Over Yet

Albany Down - Not Over Yet Een paar jaar geleden bracht de Britse band Albany Down het album Not Over...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT