RECENSIE: Albany Down - Not Over Yet

Albany
2015-09-10 Een paar jaar geleden bracht de Britse band Albany Down het album Not Over Yet uit in eigen land, waarmee het vervolgens zich een slag in de rondte speelde. Dit wierp zijn vruchten af en nu wil de band ook het kanaal oversteken en zijn geluk hier beproeven. In plaats van de plaat ook hier uit te brengen, werden de vijf beste liedjes uitgezocht en die zijn nu als EP in Nederland in eigen beheer uitgebracht. Die EP werd wel net als zijn grote broer Not Over Yet gedoopt.

Het trio is een moderne blues rock band die zich wel in een genre heeft begeven waar zo'n beetje alle paden wel bewandeld en platgetreden zijn en het moeilijk is om je te onderscheiden, laat staan met iets nieuws te komen. Albany Down lijkt dan ook geen moeite te doen om origineel uit de hoek te komen, maar probeert juist de classic rock en blues zo fris mogelijk te laten klinken.

Dat is aardig gelukt in de vijf nummers, waar met het titelnummer overtuigend afgetrapt wordt, en een zware riff afgewisseld wordt met een pop refrein. In 'My Lucky Streak' zit ook weer zo'n pakkend refrein en een treffende mondharmonica. Ook de verplichte ballad mag niet ontbreken en die wordt in de vorm van 'You Ain't Coming Home' met veel gevoel gebracht, waarbij het sentiment met strijkers nog eens extra nadruk krijgt. Die keren ook in de afsluiter 'Working Man' terug, een soort soft rock liedje over de werkende man. Daarvoor wordt in het stevige 'You'd Better Run' nog wel even een lekker blik rock opengetrokken, uiteraard met een gierende gitaarsolo.

De groep stapelt alle clichés uit het genre op elkaar, zowel in opbouw van de nummers, de grooves, fills, als ook in tekst en doet geen enkele moeite om die uit de weg te gaan. Toch klinken de nummers niet gemakzuchtig, want je hoort dat er veel werk in is gestoken en ook de heldere productie draagt daaraan bij. Hierdoor wekt Not Over Yet gemengde gevoelens op, maar zal de EP vooral bij liefhebbers in de smaak kunnen vallen.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Albany Down Label:Eigen Beheer
Cover Anne VanSchothorst - Ek Is Eik

Anne VanSchothorst - Ek Is EikDe harpiste en componiste Anne Vanschothorst kreeg een ingeving voor nieuwe...

Cover The Lachy Doley Group - Conviction

The Lachy Doley Group - Conviction Het hoesje vermeldt trots dat Lachy Doley de ”Most Celebrated Hammond...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT