RECENSIE: Heyrocco - Teenage Movie Soundtrack

Heyrocco
2015-08-03 Het driekoppige Heyrocco uit het Amerikaanse Charleston lijkt in hun eigen bio alle cynici met één armbeweging uit te willen schakelen. Het moet gezegd: Je bent inderdaad iedereen voor op het moment dat je alle stereotyperingen die the powers that be eventueel op je band los kunnen laten alvast invult. Je officiële debuutalbum Teenage Movie Soundtrack noemen is een goede zet wat dat betreft. Zelf met een dekkende term komen voor het hokje waarin je gegarandeerd geplaatst zal worden ook. (Disney-Grungeis wat het geworden is.) Dat dit an sich al een behoorlijk cynische houding is, nemen we op de koop toe. Een goed gebrachte paradox wekt negen van de tien keer toch op zijn minst een klein beetje nieuwsgierigheid op. Zo ook hier.

De eerste reactie tijdens de eerste twee liedjes is een gegarandeerde inkopper: al je vooroordelen worden meteen bevestigd. Te makkelijk en inderdaad zeg: Infantiel. Muziek voor (Amerikaanse) highschool kids. Maar als dan single ‘Elsewhere’ begint en de initiële argwaan voorzichtig begint te smelten, zit je er geheid dieper in dan je misschien wel toe durft te geven. Godzijdank gaat die tongue in cheek benadering niet verder dan de bandnaam en de titel van de plaat en heeft de muziek geen seconde te lijden onder puberale grapjes en meer van zulks. Nee, het is niet origineel. Er is niks baanbrekends of nieuws. De band doet geen enkele moeiteom de invloeden te verbloemen. De lijst is lang en ze komen werkelijk allemaal voorbij : Radiohead, Jimmy Eat World, The Cure, Rival Schools en misschien wel voornamelijk Weezer.

Thematisch kun je Teenage Movie Soundtrack best een coming of age album noemen met nummers als ‘Elsewhere’, ‘First Song’en ‘Sante Fe’. Stuk voor stuk mooie liedjes over dilemma’s die (min of meer) voor het eerst de kop op doen in een bepaalde fase van een mensenleven. Dat het op latere leeftijd nog steeds herkenbaar is zegt net zo veel over de manier waarop het gebracht wordt als over het feit dat Heyrocco blijkbaar toch de thema’s heeft weten te filteren waarop eigenlijk helemaal geen eenduidig antwoord is. ”How did you and I end up this goddamn far apart” bijvoorbeeld. Een vraag voor alle leeftijden.

Deze blijft wel even in de ether hier. Laat je alsjeblieft niet afleiden door de semi-grappige en op het oog ongeïnteresseerde houding van de band. Heyrocco heeft met Teenage Movie Soundtrack een fijn zomers debuut afgeleverd met idem kraakheldere productie. Zonder omwentelingen een heerlijke plaat.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:Heyrocco Label:Eigen Beheer
Cover Flo Morrissey - Tomorrow Will Be Beautiful

Flo Morrissey - Tomorrow Will Be BeautifulZe is nog maar twintig lentes jong, maar dat is alles behalve te horen aan de...

Cover Anne VanSchothorst - Ek Is Eik

Anne VanSchothorst - Ek Is Eik De harpiste en componiste Anne Vanschothorst kreeg een ingeving voor nieuwe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT