RECENSIE: American Aquarium - Wolves

Wolves
2015-11-07 American Aquarium is al enkele jaren actief in de Americana scène. In die hoedanigheid is het gezelschap een degelijke naam die het goed doet in het kleine clubcircuit. Qua albums sluit de groep altijd goed aan bij de grote legendes. American Aquarium roept het gevoel op van The Band, Neil Young en Bob Dylan, zonder de voorbeelden te benaderen. Zoals vaker met dit soort bands neemt de kwaliteit toe naarmate de jaren vorderen. Het meest recente album Wolves is het hoogtepunt uit het oevre waarbij de groep echt een eigen geluid begint te ontwikkelen.

American Aquarium valt gelijk met de deur in huis. ‘Family Problems’ lijkt eerst niets meer dan een aardig nummer te zijn, het lied bouwt zich dankzij een dreigende blazerssectie en een fantastische gitaarsolo goed op. Tegen het einde van het nummer ben je omver geblazen en heeft de plaat de volledige aandacht. Dat verdient de cd ook. Hoewel de groep verscheidene malen gas terug neemt is de sfeer goed gezet. Tijdens de afwisseling in ritmes neemt de aantrekkelijkheid van deze plaat alleen maar verder toe.

De liedjes zijn brede muzikale landschappen. In een nummer als ‘Southern Sandness’ klinkt heel goed het geluid van Crosby, Stills & Nash door, maar door regelmatig gebruik te maken van subtiele accenten krijgen de nummers een eigen karakter dat beter aansluit bij de jongere generatie binnen de Americana. Dit gevoel wordt onderstreept door een kort aangeslagen gitaar, maar ook door het gebruik van banjo en blazers. Je hebt continu het idee dat het geluid explodeert in een rock ’n roll geheel, maar doordat dit slechts enkele keren gebeurt blijven de nummers verrassen. American Aquarium verdient het zeker om het kleine clubcircuit te ontstijgen als de spanning van Wolves ook live bewaard blijft.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:American Aquarium Label:Sonic Rendezvous
Cover Hollis Brown - 3 Shots

Hollis Brown - 3 ShotsDe band Hollis Brown bestaat al sinds 2009 en weet met haar degelijke mix...

Cover Joe Bonamassa - Live At The Radio City Music Hall

Joe Bonamassa - Live At The Radio City Music Hall Een nieuw album van Joe Bonamassa ? Het is al niks meer om je over te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT