RECENSIE: Peter Pan Speedrock - Speedfreak Manifesto

Peter Pan Speedrock - Speadfreak Manifesto
2006-12-28 De DVDocumentaire Speedfreak Manifesto is de weerslag van een intensief sorteer- en monteerproces van vele uren beeldmateriaal uit de archiefkast in huize Peter Pan Speedrock. In chronologische volgorde, beginpunt Dynamo Open Air 1999, krijgen we zeer uiteenlopende live-registraties, backstage beelden, on-the-road opnames, televisie-items en muziekvideo’s voorgeschoteld. De collagefilm Speedfreak Manifesto tracht zodoende een historisch overzicht te geven van de muzikale carrière van Peter Pan Speedrock tot nog toe. Jammer alleen dat er nogal relatief veel niet-muzikaal beeldmateriaal aan te pas heeft moeten komen.

De niet muzikale documentatie is grotendeels eigenlijk weinig verrassend en onthullend. De rock & roll clichés vliegen je om de oren. Veel meligheid, stoeipartijen en dode momenten volgen elkaar op. Slechts sporadisch laten de beelden de clichés (zijn ze dan toch waar?) los en krijgen we ook een andere kant van Peter Pan Speedrock te zien. Wanneer de heren bijvoorbeeld de winkel van Dead Moon bezoeken en het moment waarop ze een koortje mogen vormen tijdens een optreden van (de hoofdact tijdens een Amerikaanse tour) Nashville Pussy, zijn ze als kinderen in een speelgoedwinkel, zo blij en gefascineerd. Maar al snel vervalt een en ander dan weer in wat eenzijdige en weinig opzienbarende en onthullende backstage en on the road beelden. Al met al geven deze beelden een leuk kijkje achter de schermen en eerlijk toegeven, bij vlagen is het hilarisch. Maar veel vaker dan één keer weet het meeste van dit beeldmateriaal toch niet echt te boeien. “Een eeuwigdurend schoolreisje” horen we halverwege de documentaire iemand zeggen. Dat vat het geheel aan beelden wel mooi samen.

De live-beelden daarentegen zijn om je vingers bij af te likken en over het algemeen van goede tot uitstekende beeld- en geluidkwaliteit. Geen korte fragmenten van liedjes, maar hele songs zijn tussen de andere beelden door gemonteerd. Vooral de opnames van Lowlands 2002, de Welt Turbojugend Tage 2005, Pinkpop 2003 (zeer fraai camerawerk), de gouden harp uitreiking in 2004 in Bussum (Peter Pan Speedrock op dreef met het Metropole orkest) en in thuisbasis de Effenaar in 2005 bevestigen nogmaals de uitzonderlijke live-reputatie van deze band. In de extra’s van de DVD is het genieten van nog meer uiteenlopend live-materiaal. Minpuntje is dat al het live-materiaal niet in een keer achter elkaar bekeken kan worden.

Peter Pan Speedrock, het driekoppige rock & roll monster uit Eindhoven Rockcity, schotelt ons met Speedfreak Manifesto een DVDocumentaire voor die bij vlagen amusant, maar weinig diepgaand is. Muzikaal is een en ander (vanzelfsprekend) echter dan weer wel dik in orde. Het credo less talk, more rock lijkt in het geval van Peter Pan Speedrock wel van toepassing te zijn. Natuurlijk essentieel voer voor de fans, maar de meerwaardezoeker laat dit document misschien toch beter links liggen. Die wacht beter op de ongetwijfeld nog wel ooit te verschijnen concert-DVD waarbij de hoofdmoot van Speedfreak Manifesto ‘slechts’ een plaatsje in de extra’s kan krijgen.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Peter Pan Speedrock Label:Suburban
InQuod - Shadows of the sun

InQuod - Shadow of the SunSinds 2004 is de band Inquod de bollenstreek actief, eind 2006 zag hun demo...

Viva Pinata cover

XBOX 360 - Viva Pinata Elk jaar weer sterven er duizenden Pinata's omdat ze op brute wijze worden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT