RECENSIE: Mark McGuire - Beyond Belief

McGuire
2016-01-05 Mark McGuire was tot 2012 lid van de Amerikaanse band Emeralds, maar maakte onder zijn eigen naam al talloze soloalbums. Beyond Belief is een soort kosmische ervaring die bol staat van de ambient, pingel-geluiden, gitaarriffs en soundscapes. Je moet er wat geduld voor over hebben, want een aantal nummers overstuigen waarschijnlijk de spanningsboog van menig luisteraar. Toch valt er op bepaalde momenten genoeg moois te ontdekken.

‘The Past Presents The Future’ is zo’n nummer dat flink de tijd neemt om zich te ontvouwen. Een kwartier duurt het nummer, waarop McGuire aan de hand van synths een subtiele ontwikkeling doorvoert binnen het nummer. Het tempo wordt beetje bij beetje opgevoerd tot het nummer de vorm aanneemt van een aanhoudende climax die vervolgens weer afzwakt. Dit tweede nummer op Beyond Belief is een ervaring op zich en het einde is nog lang niet in zicht. ‘Son Of The Serpent’ heeft de dreigende ondertonen van drones en schurende gitaren. Kitscherig is het niet, maar met de galmende zang wordt het bijna een space-opera. De dreigende toon wordt voorgezet in ‘Earth: 2015’, die met een hysterische verzameling geluiden opent. Het duurt even voor het geheel verandert in een meeslepende wall of sound met een prachtige climax.

‘Locked In Our Sky Language (For Cyan)’ is het tweede nummer dat meer dan een kwartier aantikt. Wederom gaat de Amerikaan ver in het uitrekken van zijn creaties, in dit geval zelfs te ver. Het duurt deze keer te lang voor er iets interessants gebeurt en de echte muzikale energie blijft verborgen onder het oppervlak. ‘Beyond’ gaat op dezelfde voet verder en doet je afvragen of McGuire een grap met je uithaalt. ‘True Love (Song For Rachel)’ biedt gelukkig wel weer een interessante aanpak. Het nummer opent als schattig kampvuurliedje, maar gooit er daarna een bak herrie tegenaan die een flinke tegenstelling met de eerste helft van het nummer vormt. De climaxen van McGuire zijn keer op keer indrukwekkende passages.

De missers die Mark McGuire op Beyond Belief maakt vergen helaas wel wat geduld van de luisteraar. Ook het laatste nummer ‘Belief’ wil niet helemaal tot een goede climax komen. Bij het opmaken van de balans blijkt dat de helft van het album erg goed is en de andere helft is min of meer slaapverwekkend. Wees dus gewaarschuwd alvorens je aan het album begint. Bij vlagen erg mooi, maar ook een goede test voor je uithoudingsvermogen.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Mark McGuire Label:Dead Oceans
Carroll

Marc Carroll - Love Is All Or Love Is Not At All Marc Carroll is een Ierse singer-songwriter die inmiddels al zeven albums...

Cover Soldiers Of Fortune - Early Risers

Soldiers Of Fortune - Early Risers Soldiers Of Fortune is een supergroep die bestaat uit leden van Chavez,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT