RECENSIE: Martin Courtney - Many Moons

MC
2015-12-30 Martin Courtney, normaal gesproken zanger van de Amerikaanse indierockband Real Estate, is eindelijk toe gekomen aan zijn eigen soloalbum Many Moons. Aangezien zijn bandmaat Matt Mondanile er met zijn zijproject Ducktails er al vijf platen op heeft zitten werd het wel eens tijd. De reden om nu toch eindelijk eens zijn eigen album op te nemen heeft te maken met de geboorte van zijn eerste dochter. Je bent dus gewaarschuwd: Als het gemiddelde Real Estate album al te gevoelig en lief voor je was, is dit misschien een goed moment om te stoppen met lezen.

Voor zijn solodebuut koos Courtney ervoor de elektrische gitaar achterwege te laten en het hele album akoestisch in te spelen. Anders dan bij zijn hoofdact gunt Courtney zichzelf wat extra tierelantijntjes, zoals een fluitsolo in het instrumentale solonummer of wat strijkers op ‘Before We Begin’. Bij de afwezigheid van meerdere gitartisten kleuren deze toevoegingen het geheel prettig in. Prettig is sowieso een sleutelwoord op Many Moons. Hoewel de zon tijdens het schrijven van deze recensie door het raam naar binnen schijnt lijkt het album niet erg geschikt voor de koude winterdagen. Van de bosrijke albumcover tot het scherpe, zonovergoten gitaarspel; alles aan dit album schreeuwt lente.

Verder wijkt Courtney op Many Moons niet veel af van de Real Estate esthetiek. Het gevoel voor nostalgie is altijd al groot geweest bij de band en ook bij Courtney zelf, maar zijn nieuwbakken ouderschap weet hier wel de nodige nuances aan toe te brengen. Zo heeft hij het op de prachtige single ‘Vestiges’ over zijn eigen jeugd, maar vraagt hij zich ook hardop af of zijn dochter dezelfde dingen zal ervaren, dezelfde soort mensen zal ontmoeten en er later dezelfde gevoelens aan zal overhouden. Het is een interessante twist op een vertrouwde formule, eentje waar de band mee verder kan als ze de opvolger voor het goed ontvangen Atlas gaan opnemen.

Martin Courtney doet op Many Moons vooral waar hij goed in is: expressief gitaarspel afwisselen met een puik gevoel voor nostalgie en melodie. De geboorte van zijn eerste dochter en de daarbij behorende verse aanblik op het leven levert een fijne nieuwe stap in zijn manier van schrijven op en zorgt voor genoeg veranderingen om meer te zijn dan enkel een zoethoudertje. Na het enigszins teleurstellende laatste album van Ducktails kunnen Real Estate fans hun hart luchten bij dit schitterende solodebuut.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Martin Courtney Label:Domino Records
Cover The Boom Band - The Moon Goes Boom - Live In London

The Boom Band - The Moon Goes Boom - Live In LondonDe bonte verzameling die zich The Boom Band noemt is slechts met één blik...

Tuff

Tuff Love - Dregs Tuff Love is een Schotse indierockband bestaand uit leden Julie Eisenstein...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT