RECENSIE: All Them Witches - Dying Surfer Meets His Maker

ATW
2016-02-29 Op zijn simpelst uitgedrukt klinkt Dying Surfer Meets His Maker van het uit Nashville afkomstige All Them Witches als een combinatie tussen het culturele landschap waar de band vandaan komt en outerspace. In beginsel is er een duidelijke invloed vanuit de psychedelische rock te horen, maar het lijkt absoluut niet op de psychedelische rock zoals die we tegenwoordig van bijvoorbeeld Tame Impala kennen. Er zit een sterke kracht achter de pulserende ritmes en riffjes die er voor zorgt dat het allemaal niet te zweverig wordt, en je toch zo mee de ruimte in sleurt.

Dit wordt grotendeels versterkt door de durf om meer distortion en fuzz te gebruiken in het gitaarwerk. Het doet bij vlagen denken aan een band als Sleep, maar zo ongelofelijk stoner en zwaar is het nou ook weer niet. Een van de meest tekenende krachten in de band is dan ook drummer Robby Steabler, die ook nog eens verantwoordelijk is voor al het artwork van de band. Zijn drumpartijen houden de aandacht erbij zonder daadwerkelijk de aandacht te trekken. De grooves lijken vernieuwend voor een psychedelische sound en toch klinken ze zo perfect geïmplementeerd dat je je af vraagt waarom niet iedereen dit doet.

Voor de opnames van het album sloot de band zich een week op in een afgelegen huisje op een berg. De insteek was om hun livegeluid zo veel mogelijk na proberen te bootsen. Live staat de band er om bekend om nogal eens in het wilde weg te jammen en zo de songs een compleet nieuw gezicht te geven zonder de kern te verliezen. Vandaar ook dat het album wegluistert als één geheel. Als je even niet je aandacht erbij houdt ben je zo twee nummers verder. En toch heeft ieder nummer zijn volledige bestaansrecht.

Opener ‘Call Me Star’ begint met een zachte gitaarpartij en een rustgevende stem, waarna het nummer rustig opbouwt. Een soort intro op de reis die op de rest van het album gemaakt gaat worden. Op ‘El Centro’ stijgt het Southern spaceship pas echt op en worden we met een instrumentale track op een transcendentale trip gebracht. Een trip die soms vooruit knalt (‘Dirt Preachers’), soms rustig voortkabbelt (‘Mellowing’), en soms een emotionele duik neemt (‘Open Passageways’). Eenmaal bij ‘Talisman’ aangekomen is het al een beetje te horen dat we bijna bij het einde zijn. Het was een intense rit, maar aan al het goede komt een eind. Gelukkig worden we op ‘Blood and Sand – Milk and Endless Waters’ nog getrakteerd op een grande finale.

Dying Surfer Meets His Maker klink eigenlijk precies zoals het verhaal van de titel doet vermoeden. Laat me je op het hart drukken dat je dit album in zijn geheel van voor tot achter moet beluisteren. Zet voor één keer even die shuffle functie uit. Als je de tijd neemt om goed te luisteren zal je op een trip worden meegenomen die je met gesloten ogen door de meest prachtige Amerikaanse landschappen zo naar het einde van de wereld brengt. En daar voorbij.
Recensent:Arthur Matze Artiest:All Them Witches Label:New West Records
LVG

Lilian Vieira Grupo - Tanta CoisaWellicht dat de naam Lilian Vieira niet meteen tot de verbeelding spreekt,...

Cover Buddy Miller - Cayamo Sessions At Sea

Buddy Miller - Cayamo Sessions At Sea In Amerika worden regelmatig themacruises georganiseerd. Naast een zonnige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT