RECENSIE: Boulevards - Groove!

Boulevards
2016-05-31 Dertig worden. Voor sommigen een verjaardag met een nare bijsmaak. Voorbij laten gaan. Niet meer aan herinneren graag. Voor anderen een mijlpaal die de koers van de rest van het leven zal bepalen. New kid on the block Jamil Rashad, beter bekend als Boulevards is een funk-ster in wording en duidelijk van de laatste categorie. Na omzwervingen in hardcore bands, hip-hop acts en jaren door de tachtig geïnspireerde synthesizer-projecten, lijkt Rashad op zijn dertigste dan toch echt zijn nichete hebben gevonden: Funk.

Het huiswerk is gedaan. Dat mag duidelijk zijn. Debuut Groove is een zeer comfortabele kijk op klassieke Chic-achtige structuren. In geen geval zo briljant als andere grote voorbeelden zoals Kool & The Gang of Earth, Wind & Fire, maar Groove voelt zo links en rechts toch echt alsof er iets bijzonders staat te gebeuren. Dat dit niet direct echt aanwijsbaar het geval is, is geen dealbreaker. Sterker nog: Het stemt nieuwsgierig naar wat er nog meer in de koker zit van de Amerikaan. Het houdt je nieuwsgierig, zogezegd.

Het is een beetje hinken op twee gedachten met dit debuut. In een wereld waar funk zo verweven is in het pop-landschap, zijn er een hoop grote namen die hun 2016-versie maken van het genre. De vraag is waar dat Boulevards precies laat.Want hoe origineel blijf je als waar adept van de klassieke funk, met een idem plaat? De titel is in ieder geval goed gekozen, want grooven doet het. Maar toch. Het schijfje voelt bij vlagen als een coveralbum. Laten we eerlijk zijn, je kunt héél dit album draaien op een willekeurig jaren zeventig rollerdisco feestje en niemand zal het verschil horen met de rest van de playlist. Dat gegeven is in principe reden zat om zeer kritisch te zijn.

Dit gezegd hebbende. Het klinkt zó natuurlijk allemaal. Zo oprecht. Boulevards kent zijn pappenheimers en de charme en overtuiging waarop hij tracks als ‘Move And Shout’ of ‘The Spot’ weet te brengen lijkt hem meer dan genoeg krediet te op te leveren. Juist het feit dat hij met nummers als ‘Cold Call’ zo dichtbij de roots van zijn nieuwe liefde blijft, maakt dat er een zekere gunfactor aan deze man kleeft.

Zoals gezegd. Funk-ster in wording. Neem vaandeldragers van die neo-funk revival als Pharrel Williams, Mark Ronson en zelfs Kendrick Lamar en maak gerust een hele grote hoop ruimte voor een nieuwe naam. Boulevards. Het kan haast niet anders of we gaan deze naam vaker horen.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:Boulevards Label:Captured Tracks
Cover Bleached - Welcome The Worms

Bleached - Welcome The Worms ”Vacation, all I ever wanted” zongen The Go-Go’s in 1982. Deze All Female...

Cover Iggy Pop - Post Pop Depression

Iggy Pop - Post Pop Depression Iggy Pop , voornamelijk bekend van The Stooges maar inmiddels ook bekend...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT