RECENSIE: The Magnetic North - Prospect Of Skelmersdale

Magnetic
2016-04-18 ”Music can take you to another place”, wordt er wel eens gezegd. The Magnetic North zorgt ervoor dat dit gezegde letterlijk genomen kan worden. Deze band is een bijzonder project van drie ervaren muzikanten: singer-songwriter Hannah Peel, Simon Tong (The Verve, Blur, Gorillaz) en Erland Cooper (Erland and the Carnival). Het eerste album dat ze maakten ging over de Orkney Islands, de plek waar Erland Cooper opgroeide. Nu is de tweede plaat van de groep uit: Prospect Of Skelmersdale. Deze keer is het Engelse stadje Skelmersdale het onderwerp van de muziek, het is de plek waar Simon Tong opgroeide. Skelmersdale werd in 1961 een new town, een stad waarin snel utopische nieuwe wijken werden gebouwd om Liverpool te ontlasten van het hoge inwonersaantal. In de jaren tachtig vestigde de Transcedental Meditation Movement zich er. Na een duik in de archieven, verkenningstochten door de stad en gesprekken met bewoners heeft The Magnetic North hun ervaringen en verhalen omgezet in songtitels en deze uitgewerkt tot liedjes. Het resultaat is een filmisch portret van Skelmersdale waarin we, onder andere, luisteren naar de frictie tussen Sovjet-achtige gebouwen, de natuur, de mensen en meditaties van de inwoners.

De eerste single van de plaat is ‘Signs’. Het nummer opent met een fragment over new towns. Een drumbeat zorgt ervoor dat ‘Signs’ nog net onder de noemer ‘pop’ kan vallen en laat de industriële achtergrond van de stad horen. Strijkers en gitaren zorgen hier voor een zacht contrast en vertellen de verhalen en natuur van de stad. De band heeft hun best gedaan om de mooie dingen te zoeken in een stad die vooral bekend staat om haar lelijkheid. Een deel van deze schoonheid was te vinden in de natuur; ‘The Silver Birch’ is het vrolijkst klinkende nummer door de huppelende fluiten en de violen die met lange halen zachtjes op de achtergrond te vinden zijn. Hannah Peel en Erland Cooper herhalen samen een soort mantra, waarna een koor aanzwelt, maar nooit tot een hoogtepunt komt. Wanneer het genoeg geweest is, zwakken het koor en de instrumenten rustig af.

De afsluiter van de plaat is ‘Run Of The Mill’ waar met mediafragmenten de laatste delen van het verhaal van Skelmersdale vertelt worden. Met een laag ritmische achtergrondzang en een onbestemde elektronische brom onder het fragment, klinkt The Magnetic North plots wel heel erg als Public Service Broadcasting, een band die ook mediafragmenten als basis voor hun muziek gebruiken.

Prospect Of Skelmersdale is een bijzondere plaat, niet alleen door de muzikanten van The Magnetic North, of door het verhaal erachter, maar ook de muziek zelf is speciaal. Orkestrale momenten vermengen zich met vlagen van sterke ritmes en mediafragmenten waardoor het resultaat een surrealistische en filmische indieplaat is.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:The Magnetic North Label:Full Time Hobby
Cover Dansor - Theory Of Love

Dansor - Theory Of LoveNederland behoort sinds de jaren `90 tot de top van de dancescene. Er is geen...

Cover Kevin Morby - Singing Saw

Kevin Morby - Singing Saw De aanhouder wint. Als er iemand is waarvoor dit gezegde opgaat, dan is het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT