RECENSIE: Joana Serrat - Cross The Verge

Serrat
2016-06-22 Het is dat haar naam en de bio het verraadt, maar anders zou je niet denken dat Joana Serat uit Barcelona komt. De zangeres heeft vroeger de platenkast van haar ouders aan een grondige inspectie onderworpen en het resultaat hiervan is Cross The Verge. Hoe dat klinkt? Als spaarzame maar oh zo sfeervolle americana/alt-country die gezongen lijkt door de zangeres van Mazzy Star.

Voorganger Dear Great Canyon werd nog in zijn geheel in Spanje opgenomen met producer Howard Bilerman (Arcade Fire), voor deze nieuwe reisde ze naar Montreal om met diezelfde Bilerman op te nemen. Dat levert gelijk het eerste grote pluspunt op: de plaat is helder opgenomen met de stem van Serrat aangenaam in de mix.

Luister maar eens naar opener 'Lonely Heart Reverb' waarmee de zangeres je gelijk inpakt en meeneemt de plaat in. Het nummer heeft zelfs raakvlakken met de dreampop van Mazzy Star. Of het verstilde 'Oh, Winter Come'. Pure klasse. De rest van het album is echter diep geworteld in de Amerikaanse rootsmuziek. Het bevat zelfs twee murder ballads in de vorm van het sfeervolle 'Cloudy Heart' en het slepende 'Black Lake' waarin ze duetten aangaat met respectievelijk Neil Halstead (Slowdive, Mojave 3) en Ryan Boldt (The Deep Dark Woods).

Maar nergens wordt het, ondanks het genre, gewoontjes. Zelfs de nummers die wat kabbelen, zoals 'Saskatoon (Break Of Dawn) of 'Desert Valley', doen dat aangenaam omdat de stem van Serrat en de spaarzame aankleding (de pedal steel neemt een voorname rol in) het album met gemak dragen.

Cross The Verge bezit een grote authenticiteit waaruit Serrat's enorme liefde voor Amerikaanse rootsmuziek blijkt. Juist haar afkomst geeft het album ook nog een exotische touch. Waar haar vorige twee albums helaas wat onder de radar bleven is het niet te hopen dat deze prachtige opvolger een zelfde lot beschoren is.
Recensent:Mark Michels Artiest:Joana Serrat Label:Bertus
Cover The Drones - Feelin Kinda Free

The Drones - Feelin Kinda FreeDe Australische alternatieve rockband The Drones rondom zanger-gitarist...

Cover Zoax - Zoax

Zoax - Zoax Wat Zoax gedaan heeft met hun allereerste volwaardige album is in veel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT