RECENSIE: Case Yonkhear - Echoes

Yonkhear
2016-10-11 Dat het in Nederland barst van muzikaal talent is niets nieuws. Slechts een klein aantal talenten weet met behulp van enige steun uit medialand daadwerkelijk enige potten te breken op radio en TV. Singer/songwriter Case Yonkhear moet het klaarblijkelijk toch echt op eigen kracht voor elkaar zien te krijgen. Deze zomer kwam al zijn derde album uit maar tot dusver is zijn muziek, ondanks de positieve ontvangst van de heren/dames recensenten, nog steeds een goed bewaard geheim gebleven. Je moet er toch niet aan denken dat na het uitbrengen van Echoes hem een zelfde lot staat te wachten? Dat dit namelijk zwaar onterecht is staat al na een eerste beluistering van de twaalf nieuwe tracks in ieder geval onomstotelijk vast. Echoes bevat een met zorg samengestelde collectie van composities waarin weliswaar allerlei invloeden van muziek uit het verleden voorbij komen maar waarin wel degelijk een uitermate interessante eigen inbreng valt te bespeuren.

Zo is daar een stuk tekst uit ‘We Can Work It Out’ dat John Lennon ooit schreef. Hij deed de luisteraars beseffen dat het leven te kort is om ruzie te maken en predikte liever de liefde. Yonkhear vond het in ieder geval de moeite waard om daar in ‘Fly Away’ nog eens de aandacht aan te besteden. Hij voegde er ook nog een stukje piano aan toe en wel het steeds terugkerende deel dat in het intro van ‘Message To My Girl’ van de band Split Enz te horen is. Ook een tekstflard uit John Lennon’s ‘Cold Turkey’ kon Yonkhear goed gebruiken. Op zeer subtiele wijze is het stukje verweven in ‘Soul’s Inner Saints’, één van de sterke nummers op Echoes waarin Yonkhear zelfs heel even aan het rappen slaat. De track omvat alles waar het op dit album om draait. Verschillende decennia popmuziek die hier allemaal bij elkaar zijn gebracht maar geen enkel moment gedateerd overkomen.

Met de vermelding van muzikanten uit binnen- en buitenland, het album zou zelfs zijn opgenomen in New York, kunnen we hier zelfs oprecht spreken van een release met internationale uitstraling. Komt nog eens bij dat Yonkhear beschikt over een zeer aangenaam stemgeluid dat in zowel de lage als hoge regionen prima uit de verf komt. Dit is typisch zo’n heerlijk eigenzinnige artiest waar we er te weinig van hebben en die je moet koesteren. Mocht het in eigen land niet lukken dan moeten er voor Echoes toch zeker mogelijkheden liggen in het buitenland.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Case Yonkhear Label:Eigen Beheer
Cover Matthew Barber & Jill Barber - The Family Album

Matthew Barber & Jill Barber - The Family AlbumBroer en zus Matthew Barber en Jill Barber namen los van elkaar al enkele...

Cover Meiden van Kots - Kots CD

Meiden van Kots - Kots CD Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Soms krijg je van die platen binnen waar je al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT