RECENSIE: Flamingods - Majesty

Flamingods
2016-08-24 Met muzikale invloeden uit de hele wereld en gebruik makend van exotische instrumenten uit de verste uithoeken, lijkt Flamingods misschien een flink collectief. Toch begon de band ooit als een slaapkamer project van Kamal Rasool in Bahrein. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot een zestal en alweer toe aan de vierde plaat. Majesty is een conceptalbum, die de de persoon Yuka volgt op zijn zoektocht naar verlichting. Daarbij is de plaat ook nog eens in twee delen gesplitst, waarbij de eerste vijf nummers de ochtend, het licht en het goede voorstellen en de laatste vijf nummers de avond, de duisternis en het kwaad.

Er is dus hard over nagedacht, maar dat zit gelukkig niet in de weg en het wordt ook niet heel erg benadrukt. De tien nummers zijn vooral heel erg ritmisch met veel percussie en daardoor heel dansbaar. Vaak is het ook behoorlijk psychedelisch en zweverig zoals in ‘Rhama’ wat een loom nummer is met repeterende melodie en groove. Niet voor niets stonden ze dit jaar nog op het Eindhoven Psych Lab festival. De percussie is prominent aanwezig in ‘Sarangi’ waarbij deze wat “ploppend” klinkt. In het nummer is ook wat zang te horen en door schaars gebruik van melodie komt de nadruk volledig op de ritmes te liggen. Regelmatig is het lekker swingen geblazen zoals in ‘Taboo Groves’ of het opzwepende ‘Gojira’ met zijn breakbeat achtige groove, waarbij de groep volledig losgaat naar het einde toe.

De heren hebben duidelijk veel plezier in het gebruik van de vele instrumenten en het toepassen van invloeden uit de uiteenlopende culturen. Het maakt de plaat wel wat onevenwichtig en soms wil de band de nummers te vol stoppen met allerlei geluiden. Bijna ieder nummer zit vol belletjes, rateltjes, getrommel, gepiep en gekraak en is daardoor een vrolijke en uitbundige verzameling van muziek, die nu en dan iets meer gedoseerd had mogen worden. Het concept van de plaat hoor je vooral in sommige teksten terug. “Jungle shadows follow/Down the stream/ You will find meaning” wordt er gezongen in ‘Yuka’, wat refereert aan de reis van de hoofdpersoon, maar misschien wel te vrolijk klinkt voor zijn bedoeling.

Majesty is uiteindelijk een leuke smeltkroes van verschillende culturen en invloeden geworden, en daardoor een vrolijke potpourri van stijlen. Overduidelijk wordt er met veel plezier muziek gemaakt en door de psychedelische kant is de plaat een kleurrijke trip. Het enthousiasme van het zestal spat er vanaf en maakt de muziek hier en daar wat al te uitbundig. Maar wie zoiets kan waarderen en zin heeft om met de ogen dicht ongegeneerd te dansen op een vrolijke trip, is bij Flamingods aan het goede adres.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Flamingods Label:Soundway
Cover Dream The Electric Sleep - Beneath The Dark White Sky

Dream The Electric Sleep - Beneath The Dark White SkyEen van de interessantere nieuwkomers van 2016 is Dream The Electric Sleep ....

Cover Letlive. - If I'm The Devil...

Letlive. - If I'm The Devil... Het lastige aan een term als ‘post-hardcore’ is dat het zich moeilijk laat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT