RECENSIE: Suicidal Tendencies - World Gone Mad

Suicidal Tendencies
2016-11-01 Mike Muir is boos. En dat is goed nieuws! World Gone Mad heet de nieuwe plaat van Suicidal Tendencies. De boosheid over het huidige tijdsgewricht is meer dan terecht met dreigingen als terrorisme, Trump en (andere) milieurampen. Songtitels als ’World Gone Mad!’, ‘Get Your Fight On!’ en ‘One Finger Salute’ spreken dan ook boekdelen. In de jaren ’80 vormden de leden van Suicidal Tendencies de frontsoldaten van de metal- en hardcorescene met hun grensverleggende crossover van hardcore, (skate)punk en trashmetal. De band uit Venice, California liet met haar multiculturele afkomst bovendien de latino-gemeenschap kennismaken met de hardere muziekgenres.

Van de klassieke bezetting is alleen drijvende kracht Mike Muir (frontman en verantwoordelijk voor vrijwel alle songs en teksten) overgebleven. Dean Pleasants verzorgt sinds 1996 de leadgitaar. De nieuwe bezetting wordt aangevuld met Jeff Pogan (rhythmgitaar), Ra Diaz (bas) en niemand minder dan Dave Lombardo (Slayer) op drums. De dubbele bassdrums vliegen je dan ook om de oren.

De plaat opent furieus met de tracks ‘Clap Like Ozzy’ en ‘The New Degeneration’. In het jazzy intro ‘Living For Life’ wordt even gas teruggenomen, om daarna weer in volle hevigheid los te barsten. Een hardcoretrack met fantastisch (zowel furieus als virtuoos) drumwerk van Lombardo. ‘Get Your Fight On’ en ‘Happy Never After’ zijn klassieke Suicidal Tendencies –tracks, inclusief trashy gitaarriffs en bijbehorende gitaarsolo’s. Dit zijn geen herhalingsoefeningen, maar vormen nieuwe hoogtepunten in het oeuvre van de band. ‘Still Dying To Live’ is een ballad zoals alleen Muir die kan zingen, met subtiel gitaarwerk.

Het album is met ruim 56 minuten aan de lange kant. Niet vreemd gezien de enorme lappen songtekst van Muir. Met World Gone Mad toont Suicidal Tendencies op overtuigende wijze aan dat zij nog bestaansrecht heeft en niets aan zeggingskracht heeft verloren. De CD is het resultaat van een frisse band in topvorm. Dat belooft wat voor de aankomende Europese tour. Je moet wel uitwijken naar de omliggende landen want Nederland wordt tijdens de Persistence-tour (met Agnostic Front en Municipal Waste) niet aangedaan.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Suicidal Tendencies Label:Bertus
Subterranean

Subterranean Street Society - I`ll Leave Me Before You DoDe man achter Subterranean Street Society was in Denemarken frontman van de...

Cover Deun van Seun & Kees van Hondt - Feestwaarts!

Deun van Seun & Kees van Hondt - Feestwaarts! Wanneer Lowlands op zijn einde loopt en de slotact zijn opwachting maakt,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT